Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР се държи като побойник в енергетиката

ДКЕВР се държи като побойник в енергетиката

Бизнес

|
Четв, 20 Март 2014г. 19:28ч.
ДКЕВР се държи като побойник в енергетиката

"Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, май няма да им уври акълът на тези, които вземат решения". Така коментира в четвъртък първият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков, който в момента е част от Реформаторския блок, ситуацията със стартираната предишния ден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) процедура по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества. Крайната мярка се предприема заради това, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са си прихванали от своите плащания към НЕК дължими от държавната компания към тях суми за 347 млн. лв.

Смешно да се твърди, че със задълженията към НЕК едва ли не се застрашава енергийната система на страната, смята от своя страна също първият министър на икономиката и енергетиката, но в правителството на Тройната коалиция Румен Овчаров. "Ако повод за отнемане на лиценз е задължение, то лицензът на самия НЕК трябваше да бъде отнет още преди три години", посочи представителят на БСП.

Според него със сегашните действия на регулатора "се завъртаме в поредния кръг на една доста безсмислена спирала". "Преди една година вече го играхме този номер", каза Овчаров пред БНР, и припомни, че тогава тази процедура бе прекратена.

Неминуемо поскъпване на тока

И той, и Трайков, както и председателят на Единната народна партия Мария Капон смятат, че увеличението на цената на електроенергията е неминуемо, но преди изборите за Европарламента и преди юли това няма да се случи.

Относно разходите в енергетиката Овчаров цитира шопската поговорка "Що си требе, оно си сака", тъй като няма как един дефицит от 500-600 милиона лева годишно да не се компенсира.

"Може да бъдат изстисквани дружествата, примерно, нали, да се намаляват инвестиционни разходи, да се намаляват ремонтни разходи, но това рано или късно гръмва", смята бившият министър от правителството на Станишев. По думите му миналогодишното намаление на технологичните разходи на ЕРП-тата от ДКЕВР от 11 на 8 процента е все едно шофьор да каже на колата си "ти до днес гореше по 7 литра на сто километра, от утре ще гориш по 6. Така просто не става".

Овчаров посочи, че НЕК е в изключително тежко финансово състояние - веднъж заради разходите по АЕЦ "Белене" заради непоследователната политика на ГЕРБ и спирането на проекта и втори път заради въведените по времето на Бойко Борисов в експлоатация 1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, които са почти колкото планираната и спряна ядрена централа. Това създало и дефицитът в енергетиката, за чието преодоляване не направило нищо и правителството на Орешарски, а "Българския енергиен холдинг" не може да взема повече заеми, за да покрива дълговете на дъщерната си НЕК.

Опит за последно изтупване на ЕРП-чувала

"БЕХ пусна облигационния заем, взе заеми от някои енергийни дружества като "Булгартрансгаз", които имат финансов ресурс. Сега този ресурс свърши и очевидно в ДКЕВР и в министерството са решили, че трябва тук за последно да изтупаме чувала с тези дружества, които все пак може би имат някакъв ресурс", каза Румен Овчаров.

Отнемането на лицензи е в главите на псевдопатриоти, коментира пред Нова телевизия Трайчо Трайков. Според извратената логика на ДКЕВР, НЕК ще бъде съсипана поради факта, че си получи с месец по-късно парите от ЕРП-тата, а се подминава фактът, че НЕК дължи 20 месеца пари на електроразпределителните предприятия. По думите му и ЕРП-тата, и НЕК са поставени в ситуация, в която не могат да работят. И Трайков, и Мария Капон смятат, че надхвърлящият 2 млрд. лв. дефицит в НЕК ще продължи да расте, защото е заложен в системата.

Според министъра от правителството на ГЕРБ енергийният регулатор от години взема от един, за да даде на друг и това се маскира като справедливост и прилагане на законовите процедури, симулира се дейност. "ДКЕВР се държи като побойник, който изпразва стотинките от джоба от Иванчо, после набива Петърчо, за да му даде той своите стотинки, за да не умре Иванчо от глад”, обясни Трайков създалата се ситуация. "Много станаха цитатите, но Бърнард Шоу казва, че когато правителството взима от Питър, за да даде на Пол, може винаги да разчита на подкрепата на Пол", каза още той.

По думите му диагнозата може да се опише с фразата, приписвана на американския президент Роналд Рейгън, че правителството е като едно бебе с чудесен апетит от единия край и пълна безотговорност от другия.

Редица правителства се вкараха в капана на мнението, че може да се намалява цената на тока, каза Трайков и призна, че и той е бил част от това, тъй като докато е бил министър токът е поскъпнал веднъж с 2 процента, но това е било за сметка на оптимизирани разходи.

Невинни няма

"За да поставим диагнозата, трябва да разберем какво се е случило. Невинни в ситуацията няма, а виновни са политиците. В сегашното Народно събрание по наши данни има конституционно мнозинство от народни представители, които имат конфликт на интереси с фирми, които имат. Това означава над 160 депутати са свързани с фирми, които печелят от зелена енергия. Делян Добрев присъедини много повече фирми, отколкото имаше нужда”, заяви Капон.

Според нея, в момента сегашните действия на държавата срещу доставчиците на ток е нещо средно между отчаяние и рекет. Няма разлика между ДКЕВР през 2009 и през 2014 г.

"Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, май няма да им уври акълът на тези, които вземат решения. Ако съдим по миналото, вероятно цената ще се повиши, но ако ЕРП-тата станат държавна собственост. Докато бяха държавни, електроразпределителните предприятия имаха 25% от крайната сметка. Сега имат 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10 на сто. От ромските махали предприятията успяваха да си съберат само 5% от сметките. Само Столипиново имаше дълг от 17 млн. лв., за който хората все питаха защото ние трябва да плащаме, а те не ”, посочи Трайчо Трайков.

"Възможно е да спре токът, защото средствата, които се одобряват от ДКЕВР за инвестиции и за оперативни разходи, са недостатъчни. В момента компаниите икономисват основно от поддръжката на системата, закърпва се нещо”, поясни бившият енергиен министър.

Разходите са си разходи и за държавата, и за частника

"Има хора, които си мислят, защото така им обясняват политици като Волен Сидеров и кохортата му, че ако нещо е държавно, то едва ли не ще е без пари. Независимо кой е операторът на мрежата разходи ще има и практиката сочи, че частните компании в Европа се справят по-добре", допълни Трайков.

Румен Овчаров каза, че ако наистина се стигне до отнемане на лицензите на доставчиците на ток, България ще бъде толкова тежко съдена за пропуснати ползи и нанесени загуби и така ще бъде компрометиран имиджът ни. Според Овчаров, мястото на търговски спорове е в арбитражен съд, обаче ако имаме един независим държавен обществен регулатор.

"Вижте, начинът, по който даже се прави тази, така да се каже, процедура, е изключително компрометиран. Министърът излиза и заявява: аз давам ултиматум. И на следващия ден ДКЕВР става и излиза - и аз давам ултиматум, и това е доказателство, че този орган не е независим", посочи министърът от кабинета на Станишев.

Според него правителството е можело да направи "няколко много простички неща".

Евтиният пиар рано или късно свършва

"Първо, да бъдат проверени тези 1400 мегавата нови ВЕИ-та дали всички отговарят на изискванията на закона и дали техните претенции за цени са обосновани с действително направени инвестиционни разходи. Никой не си направи труда да направи тази проверка, защото очевидно има фирми, които не би следвало да бъдат засягани. Второ, можеше да се предостави на НЕК тя да изнася електроенергията от есента на миналата година за един продължителен период и с печалбите от този износ да компенсира до известна степен разходите, които прави. И това не беше направено, защото определени фирми трябваше да печелят от износа на електроенергия. Не бяха направени и никакви стъпки за предоговаряне на договорите с американските централи, макар че от тяхна страна беше многократно изявявана готовност за подобно нещо, а се занимаваме с евтин пиар, който рано или късно свършва", коментира Овчаров.

По думите му цените на тока ще се увеличават. "Това, че няма да стане днес или утре, имайки предвид идващите избори, е ясно, нали, затова се търсят и тези действия, които не са на ръба на закона, а са зад ръба на закона, за да се намери някакъв финансов ресурс и да се позакърпи системата до изборите. Но след изборите нещата, според мен, са изключително ясни", каза той.

Според Трайчо Трайков изходът от ситуацията е в оптимизирането на разходите и в пазара за балансираща енергия. "Това означава да се създадат големи групи от потребители и производители, които вътре да предвиждат колко енергия ще се се произведе и консумира на следващия ден. По този начин се елиминира непредвидимостта в системата и по така ще се държат по-малко резервни мощности, а за тях се плаща, дори когато те не произвеждат ток”, обясни той. Поне от четири години се работи по това и беше близо до въвеждането, припомни Трайков.

Сега вместо да се оптимизират разходите, се търси решаване на проблема с повишаване на цената на въглищата, защото Мини "Марица Изток" е в колапс, допълни министърът от времето на ГЕРБ.

Относно евентуалното отнемане на лицензите на доставчиците на ток той посочи, че трябва да се назначи управител на тези дружества. "Може и физическо лице и той започва да върши работата на ЕРП-тата, с техните активи обаче. Мрежата си остава на инвеститорите, защото те са платили 1.6 милиарда за нея. Ако искат да им я вземат, трябва да им я платят, и въпросът е откъде ще вземат тези пари, както и 300-тата милиона, които трябва да се дадат на НЕК”, обясни той.

Според Капон, и трите ЕРП ще дадат банкет, ако държавата им изкупи активите на пазарни цени. Национализация през 2014 г. няма как да се случи, допълни тя.

Нямало война между кабинета и ЕРП-тата

Няма война между държавата и ЕРП-тата, заяви пред журналисти в парламента депутатът от "Коалиция за България Таско Ерменков. Според него държавата изпълнява върховното си задължение за върховенството на закона.

Има правила и регулации за ЕРП-тата, предписани от закона и от ДКЕВР, но никъде не е вписана възможността за прихващане на средства от тях, допълва социалистът. Така по думите му компаниите засягат сигурността на енергийните доставки, а и националната сигурност.

Не е използвана никъде думата "национализация", ако се отнемат лицензиите на ЕРП-тата, това означава ново управление на дружествата, а не нов собственик, каза още Ерменков и обясни, че в обозримо бъдеще не се очаква поскъпване на тока.

mediapool.bg