Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР решава за лицензите на доставчиците на ток

ДКЕВР решава за лицензите на доставчиците на ток

Бизнес

|
Ср, 19 Март 2014г. 16:35ч.
ДКЕВР решава за лицензите на доставчиците на ток

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри в сряда процедури за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" заради задържани плащания към обществения доставчик на електроенергия "Националната електрическа компания" (НЕК) за 347.6 млн. лв., за които от своя страна частните компании претендират, че са дължими от НЕК.

В отговор от ЕВН обявиха, че продължават да вярват в правотата и законосъобразността на своите действия и че приемат тази процедура като още една възможност, която ще демонстрира недостатъците в системата и проблемите, създадени от нерешени въпроси.

От ЧЕЗ казаха, че са "изумени" от решението и че "за подобни крайни действия липсват всякакви основания, тъй като "ЧЕЗ Електро България" работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и при стриктно спазване на лицензионните си задължения".

ДКЕВР се мотивира с това, че доставчиците на ток не спазват

регламентираните със Закона за енергетиката принципи за гарантиране на сигурността на енергийните доставки и осигуряване нормалното функциониране на електроенергийната система.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу трите предприятия е установено, че те са прихващали средства от задълженията си към НЕК, като по този начин са нарушили наредбата за регулиране на цените на електроенергията. Задълженията на трите дружества към държавната компания в момента са 347.6 млн. лв.

От тях 216.16 млн. лв. има да плаща "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" дължи на НЕК 67.3 млн. лв., а "Енерго-Про Продажби" – 63.7 млн. лв., пише в съобщение на ДКЕВР. В него се посочва още, че "действията на "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-Про Продажби" лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система".

Държавният енергиен регулатор определи седемдневен срок, в който трите дружества могат да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. В 14-дневен срок могат да представят писмени становища по решението за процедурата по отнемане на лиценза.

За 7 април е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производството по отнемане на лицензите.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви във Видин, където Министерският съвет проведе изнесено заседание, че настоящото правителство се опитва да поправи погрешно взетите решения на предишните управляващи в енергетиката. Той каза, че досега никога не е упреквал бившите управляващи, но сега трябвало да каже истината.

НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата, заяви още Стойнев, но в същото време добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия, заради чиято промяна, а после отмяна от Върховния административен съд забърка сегашната дългова каша.

"За мен е важно да бъда лобист на българската енергетика. Тя трябва да служи на българския народ”, заяви Стойнев, който миналата година обяви, че правителството на Орешарски с ценовите си решения е върнало енергетиката на българския народ. Той каза още, че никога не е говорил за национализация на електроразпределителните дружества. В понеделник министърът каза, че ако се стигне до отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" държавата може да си вземе обратно електроразпределителните дружества и имала финансовия ресурс за това. "Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите дружества. Пари има, понякога приоритети няма - тук приоритет е сигурността на енергийната система”, каза в понеделник Стойнев.

Министърът добави, че ДКЕВР трябва да определи методика относно компенсирането за изкупуване на зелената енергия.

След като във вторник ДКЕВР глоби с по 1 млн. лв. ЕВН и "Енерго-Про" заради незаконните според регулатора прихващания на суми, а за ЧЕЗ се очаква същата санкция до края на седмицата, трите компании съобщиха, че са платили частични суми към НЕК. От ЕВН са превели на държавния доставчик 32 млн. лв. краткосрочно финансиране, което обаче бе определено от НЕК като предложение за заем и поради тази причина отклонено.

ЧЕЗ и "Енерго-Про" съобщиха, че са платили още в понеделник по над 8 млн. лв. на НЕК и до края на месеца предстоят още по два превода, но от НЕК заявиха, че това са текущите транзакции по фактурите за закупена електроенергия и реално и трите дружества не спазват дадения им от ДКЕВР ултиматум да издължат сума, която тогава бе обявена, че е 318 млн. лв.

Трите чуждестранни компании имат по две фирми у нас – едната притежава приватизираната през 2004 г. и в периода 2011-2012 г. електроразпределителна мрежа, а другата – само снабдителното дружество, което се явява събирач на сметките от бита и бизнеса, от които после се разплаща с НЕК, а тя надолу по веригата към електроцентралите, а не та мините.

Проблемът сега е в това, че ЕРП-тата трябва да плащат на НЕК за закупените количества ток от различните енергийни източници. Част от тях е и токът от възобновяемите източници, който пък се изкупува задължително от ЕРП-тата и се предава на НЕК, която от средата на юли 2012 г. не си погасява редовно сумите за зеления ток. Така ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" решават да си прихванат борчовете на НЕК от своите плащания, което се определя от ДКЕВ като незаконно и може да им коства лицензите за дейност.

От ЕВН съобщиха, че са си прихванали 104 млн. лв. като НЕК има да им плаща още 144 млн. лв., "Енерго-Про" съобщиха за над 46 млн. лв. задържани суми, от ЧЕЗ не са казвали своите сметки, но по думите на министър Драгомир Стойнев техните дължими суми са най-малки. Изнесените от ДКЕВР данни обаче сочат друго.

Стартираната от ДКЕВР процедура по отнемане на лицензите на трите предприятия ще отнела поне половин година заради сроковете, които предвиждат компаниите да представят своето становище по въпроса, после да отстранят нередностите, а ако се стигне до вземане на лиценза, ДКЕВР трябва да назначи особен представител на държавата, който да осъществява дейността им.

При това положение държавата може да се окаже в ситуация, в която да трябва да изкупува от собственото си дружество НЕК електроенергия, което е спорно от страна на евроизискванията срещу енергийните монополи и защитата на конкуренцията.

От друга страна пък така държавата ще усети на собствен гръб собствената си политика на ценообразуване, тъй като ще се наложи да еквилибрира с паричните потоци към НЕК и към възобновяемите енергийни източници и ще попадне в своя капан за задължителното изкупуване на зеления ток, който не се плаща от НЕК, а в същото време парите не стигат.

mediapool.bg