Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР предлага намаление на цената на тока с под 1%

ДКЕВР предлага намаление на цената на тока с под 1%

Бизнес

|
Пет, 30 Май 2014г. 19:54ч.
ДКЕВР предлага намаление на цената на тока с под 1%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага символично намаление на цената на тока за две трети от страната средно с 0.66%, докато за абонатите на ЧЕЗ в Западна България токът ще поскъпне средно с 0.3% от 1 юли. Докладът с новите цени на тока е качен късно вечерта в четвъртък на сайта на ДКЕВР.

Ако предложението на ДКЕВР бъде одобрено в края на юни, това ще бъде четвърто поевтиняване на цената на тока за битовите абонати откакто БСП и ДПС взеха властта.

Новината за минималното поевтиняване на тока за бита идва на фона на прогнозите на енергийни експерти, че той трябва да поскъпне поне с 10%.

За ЕВН се предвижда средно намаление на тока с 1.3%, за "Енерго -Про" -1.17%, а за ЧЕЗ ще увеличение от 0.30 на сто.

В резултат на "пълната промяна" клиентите на ЕВН, които през юни са получили например сметка от 51.20 лв., месец по-късно при същото потребление ще платят 50.50 лв., пресмятат от ДКЕВР. Намалението почти няма да се усети и при абонатите по морето, които са към "Енерго -Про". Ако през юни те са имали сметка за 53.13 лв., месец по-късно тя ще се свие до 52.51 лв. За сметка на това клиентите на ЧЕЗ, при фактура от 49.99 лв. за май, месец по-късно ще трябва да дадат 50.04 лв.

И докато цените за частните ЕРП-та падат, то предложението за държавната НЕК е в обратна посока - цената за продажба на ток от обществения доставчик ще се повиши от сегашните 100.43 лв. на 110.58 лв. за мегаватчас.

Щедрост е проявена и към друга държавна фирма - "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). От 1 юли таксата за пренос ще се вдигне от сегашните 6.91 лв. на 7.98 лв. за мегаватчас.

Изчисленията на ДКЕВР за символичното намаление на тока за бита са доста условни. Те се основават на евентуално предоговаряне на цените на скъпите централи.

Също в четвъртък ДКЕВР възложи на НЕК и двата американски теца - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", да променят договорите си. За ТЕЦ "Марица-изток 1" се предвижда редукция на цената с 30%, както и енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар. За втората централа регулаторът настоява за поевтиняване с 20% и енергията от два нейни блока да отиде на свободния пазар. Така се спестяват 424 млн. лв. за година, сочат сметките на ДКЕВР.

Пред "Ройтерс" от ТЕЦ "Марица-изток 3" са заявили, че ДКЕВР не е страна по договора, тъй като той е сключен между централата и държавната НЕК. "Очакваме правителството да продължи да изпълнява задълженията си по контрактите", се посочва още в изявлението.

ДКЕВР намира резерви и в производството на зелен ток. С бъдеща законова промяна регулаторът иска задължително изкупуваният ток от ВЕИ-тата да бъде ограничен до 50%, а стойността на останалото количество да се определя по цената за излишък на балансиращия пазар. Това ще спести на НЕК 541 млн. лв. за една година.

С тези мерки ДКЕВР се надява да балансира енергийната система.

mediapool.bg