Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР пак подхвана ЕРП-ата, за цвят одит и в столичното парно

ДКЕВР пак подхвана ЕРП-ата, за цвят одит и в столичното парно

Бизнес

|
Пон, 06 Ян 2014г. 12:41ч.
ДКЕВР пак подхвана ЕРП-ата, за цвят одит и в столичното парно

Представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са започнали в понеделник одит и проверки на доставчиците на ток и на "Топлофикация София“, съобщиха от регулатора.

Намерението за подобни проверки бе обявено още в края на миналата година заедно със сметките на комисията да намали цената на тока с 1 процент през деня и с 10 на сто през нощта. Тогава председателят на ДКЕВР Боян Боев заяви, че ще се извърши "инвестиционен и технически одит" на дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", както и на електроразпределителното дружество "Златни пясъци" и на столичното парно. След тези одити и проверки ще се насочим и към другите участници по веригата, допълни тогава регулаторният шеф.

Сега от комисията съобщават, че "решението за предприетите действия е въз основа на постъпилите в ДКЕВР множество сигнали от граждани и организации за нередности от страна на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Не се уточнява обаче какви са най-честите нередности, от които се оплакват потребителите.

Проверките и в петте дружествата ще са за пет години и половина назад, считано от 1 юли 2008 г., допълват от ДКЕВР. Одитите ще продължат четири месеца, като срокът може да бъде удължен въз основа на направените междинни констатации.

В зависимост от тежестта на констатираните нарушения ДКЕВР ще предприеме необходимите действия, съобразно своите правомощия, посочва още комисията.

От доставчика на ток в Югоизточна България ЕВН заявиха, че ще окажат съдействие на проверяващите и припомниха, че още от 2010 г. са обект на редица проверки, когато служители на ДАНС Влязоха в техни клиенти центрове да търсят инвестиционните им програми. Същата година и ДКЕВР направи одит на дружеството. Допълнително само през 2013 г. ЕВН бе проверена от Пловдивската окръжна прокуратура, от ДКЕВР, от Национална агенция на приходите, от Агенцията за държавна финансова инспекция и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, казаха от дружеството. Това прави дейността на "ЕВН България Електроразпределение" една от най-често проверяваните и прозрачни в страната, смята доставчикът.

В началото на миналата година ДКЕВР извърши проверки и другите две електроразпределителни предприятия – ЧЕЗ и "Енерго-Про", когато след масови протести на граждани заради високите сметки за ток ЕРП-ата се оказаха под канонада от проверки и на Комисията за защита на конкуренцията и на прокуратурата. Тогава комисията дори започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради нарушения по обществени поръчки, но в средата на ноември тя бе прекратена, защото нарушенията не били достатъчни за тази крайна мярка.

От КЗК пък наложиха две драстични глоби на "Енерго-Про" и двете за над милион лева, които се обжалват пред съда. От прокуратурата не са обявявали резултати от тяхната проверка, но в края на февруари главният прокурор Сотир Цацаров препоръча на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев да намали цената на тока. Това и беше направено дни по-късно след оставката на правителството на ГЕРБ. Тогава токът бе поевтинен с 5 на сто, още с толкова цената бе свалена през август, а от 1 януари 2014 г. нощната тарифа бе намалена с 10 процента, а дневната – с 1 на сто, но премиерът Пламен Орешарски коментира, че енергийната система няма да понесе четвърто поред намаляване на цената.

mediapool.bg