Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР не вижда основания за поскъпване на тока

ДКЕВР не вижда основания за поскъпване на тока

Бизнес

|
Пет, 16 Май 2014г. 19:27ч.
ДКЕВР не вижда основания за поскъпване на тока

Инвестициите, направени в енергийния сектор, не дават основания за искане да се увеличи цената на електроенергията, заявиха в петък в отговор на журналистически въпрос членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Димитър Димитров и Илиян Христов Илиев. Двамата имаха изнесена приемна в Стара Загора, която обаче бе посетена от едва двама граждани и това разочарова представителите на енергийния регулатор, които в предишните си приемни в четири други градове са се радвали на интереса на поне 10-15 души, по думите им.

Пред журналистите, които бяха повече от потребителите, Димитров и Илиев обясниха, че цената на електроенергията не е инструмент за политическо влияние върху избирателите. Те заявиха, че предишното й намаляване е било резултат от доказано завишение на инвестициите от страна на ЕРП-та. Работната заплата е с много малък относителен дял в цената на електроенергията за разлика от административните разходи със свързани фирми, казаха те.

Димитров и Илиев не можаха да отговорят на въпрос на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова дали с техния доклад по одита може да спечели дело в съда за това, че цената на електроенергията, която е плащала предишните пет години, е била завишена месечно средно с по 20 лева, както твърдят някои политици, но й препоръчаха да опита.

За разлика от енергийния сектор, във водния на този етап няма лостове за определяне загубите на дружествата, затова те отчитат по 50 и повече процента, а това всъщност е потребена вода в ромските махали и гета, където няма водомери, заявиха двамата.

Те обявиха още, че предстои да посетят всички областни центрове, за да "обясним на хората как работи комисията, да се запознаем с проблемите на потребителите, да чуем от тях какви са нарушенията".

mediapool.bg