Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР насърчава битовата газификация, режейки печалбите на снабдителите

ДКЕВР насърчава битовата газификация, режейки печалбите на снабдителите

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 14:14ч.
ДКЕВР насърчава битовата газификация, режейки печалбите на снабдителите

С мотива, че трябва да се насърчава битовата газификация Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди на открито заседание в петък намерението си да свали от 1 април 2014 г. цените на газоснабдителните дружества между 3 и 15 на сто, намалявайки нормата им на възвръщаемост на капитала и съответно печалбата от близо 13 на сто на 8 процента

В знак на протест срещу тези мерки доставчиците на газ бойкотираха публичното обсъждане и го определиха като "имитация на дебат" при вече взето решение, което ще влезе в сила идния вторник.

"При неразвит пазар на природен газ, какъвто е нашият, нормата на възвръщаемост на собствения капитал следва да покрива пазарния риск и да гарантира изплащането на главниците по инвестиционните кредити", заяви в становище Българската асоциация за природен газ. Организацията посочва, че взетите от ДКЕВР за пример държави с норма на възвръщаемот между 5 и 8 на сто са почти на 100 процента газифицирани и така направените в изграждането на мрежата инвестиции са върнати, докато у нас битовата газификация е едва 3 процента.

"Определената от ДКЕВР цена на собствения капитал е по-ниска от цената на привлечения капитал. Инвеститорът носи целия риск за развитие на пазара, той развива и поддържа газовата мрежа, подсигурява снабдяването на потребителите със синьо гориво и гарантира техния интерес", посочва асоциацията. От изявлението й става ясно, че подобно решение на ДКЕВР ще се отрази сериозно върху инвестициите в развитието на газовата мрежа, което всъщност е условието за намаляване на разходите за присъединяване на бита и на цените на суровината.

Нейните членове посочват още, че ДКЕВР по принцип се произнася по заявления за цени, а в момента ги променя на своя глава, то според регулатора законът й дава това право.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев обаче защити виждането на регулатора за намаляване на цената на газоснабдителните дружества, след като комисията се отказа да намалява с близо 5 процента цената на обществения доставчик "Булгаргаз", а реши поевтиняването да е 2.73 на сто от 1 април.

По думите на Боев, е ясно, че вдигането на процента на битовите потребители на газ няма да стане само със сегашното решение за сваляне на крайните цени на газа, което засяга 30 доставчика. Според него трябва да се поработи по този въпрос, да насърчим населението да разбере, че има ресурс, който може да използва и който не струва много.

На заседанието стана ясно, че намалението на цената на "Булгаргаз" няма да се отрази върху тарифите на топлоенергията заради увеличението на акциза върху природния газ от 10 ст. на гигаджаул на 60 стотинки. Досега акцизът не е влизал в цената на тока от топлофикации и затова той неутрализира ефекта от намаляването на цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз".

Потвърдено бе и намерението за свалянето на цената на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ като най-потърпевша ще е "Топлофикация-София", чиято тарифа се подрязва със 7.6 на сто.

От "Топлофикация-София" заявиха, че ще внесат в комисията становище как цените на газа ще се отразят на работата им, а от Асоциацията на топлофикационните дружества посъветваха регулатора да помисли за пълна компенсация за разходите на акциза, да има балансиран и компетентен подходи при прилагане на цените при този метод на регулиране на цените.

Окончателните решения на ДКЕВР за цени на услугата пренос на газ през разпределителните мрежи и цени на електроенергията, произвеждана от топлофикациите ще бъдат взети на закрити заседания на 1 април, заяви Боев.

mediapool.bg