Кламер БГ - Бизнес новини: ДКЕВР даде три дни на ЕРП-тата да платят 318 млн. лв. на НЕК

ДКЕВР даде три дни на ЕРП-тата да платят 318 млн. лв. на НЕК

Бизнес

|
Пет, 14 Март 2014г. 18:05ч.
ДКЕВР даде три дни на ЕРП-тата да платят 318 млн. лв. на НЕК

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) даде три дни срок на електроразпределителните дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" да платят задълженията си към НЕК. Това става ясно от съобщение на ДКЕВР.

Националната електрическа компания (НЕК) подаде жалба в ДКЕВР срещу трите ЕРП-та заради неплатени дългове в размер на 318 млн. лева. Дългът е натрупан от прихващане и неплащане на дължими суми за електрическа енергия.

НЕК предупреждава, че това причинява сериозни трудности в издължаването към производителите и блокира разплащанията по цялата енергийна система.

ДКЕВР призовава страните да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни, като ще инициира и срещи за решаването на проблема.

При положение, че финансовите задължения не бъдат възстановени, ще има "последващи действия в рамките на закона с оглед на това да бъде предотвратено нарушаване на сигурността на доставките на електрическа енергия", се казва в становището на ДКЕВР.

От ЕВН обявиха, че плащат в срок и всеки месец всички свои задължения към НЕК.

"Енерго-Про" също твърди, че дружеството е изпълнило всички изисквания на нормативната уредба и на двустранните търговски договори с НЕК.

От ЧЕЗ все още няма позиция по случая.

В края на юни 2013 г. енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че НЕК е в критично финансово състояние и задълженията й достигат 1.9 млрд. лева.

mediapool.bg