Кламер БГ - Бизнес новини: Гърция с идея за газопровод от Израел и Кипър през нейна територия до Европа

Гърция с идея за газопровод от Израел и Кипър през нейна територия до Европа

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 16:39ч.
Гърция с идея за газопровод от Израел и Кипър през нейна територия до Европа

Гърция слага на шахматната дъска проект за изграждане на тръбопровод, по който природен газ да се пренася от находищата в Източното Средиземноморие през Израел, Кипър и Гърция до Европа, тъй като смята, че този проект започва да придобива все по-голяма значимост на фона на украинската криза, пише електронно издание репортер.gr, цитирано от БТА.

За целта гръцката газова компания ДЕПА обяви конкурс за целесъобразността на този проект. Тръбата бе тема и на разговорите на гръцкия премиер Андонис Самарас в Израел през октомври миналата година, след които проектът получи тласък.

Гръцката страна иска на всяка цена да реализира този газопровод, тъй като го разглежда като контрапункт на насърчавания от американски компании алтернативен проект за изграждане на енергийна връзка между Израел, Кипър и Турция, посочва изданието.

Атина се застъпва за него, тъй като се опасява, че проектът през Израел, Кипър и Турция би могъл да заобиколи Гърция и да обвърже Кипър с Турция. Мнозина дори предполагат, че е възможно да има и обвързване с инициативи за разрешаване на проблема с етнически разделения средиземноморски остров, а също и с американския стремеж за промяна на политическото статукво в Турция.

Аргументът на гръцката страна е, че една такава връзка в Източното Средиземноморие ще помогне на Европа да диференцира газовите си доставки на фона на украинската криза. От Тел Авив пък се преценява, че ако има тръба, би било по-добре тя да минава през Гърция, а не през Турция, която се явява конкурент за трасето.

В сайта се твърди още, че израелската страна проучва различни варианти, но засега все още няма окончателно становище за това откъде да минава синьото гориво.

Един от вариантите бил газовата връзка да минава през Южна Турция, а след това през Гърция, а другият предвиждал тръбата да минава през Кипър и оттам през Южна Гърция да стига до Трансадриатическия газопровод ТАР.

mediapool.bg