Кламер БГ - Бизнес новини: Гърция се върна успешно на дълговия пазар и емитира облигации за 3 млрд. евро

Гърция се върна успешно на дълговия пазар и емитира облигации за 3 млрд. евро

Бизнес

|
Четв, 10 Апр 2014г. 13:58ч.
Гърция се върна успешно на дълговия пазар и емитира облигации за 3 млрд. евро

Гърция пласира държавни облигации за над 3 млрд. евро, което се оказа по-успешно от очакванията на правителството, предаде в четвъртък Блумбърг като се позова на информиран източник.

Според източника облигациите са петгодишни и с относително ниската доходност от 4.95%. Към тях е бил проявен висок интерес - подадените заявки са били за над 20 млрд. евро от 550 инвеститори.

Ден по-рано медиите съобщиха, че гръцките власти разчитат да получат от пласирането на евробондове най-малкото 2.5 млрд. евро.

"Днес се завръщаме на пазара на държавни облигации след четиригодишно отсъствие", заяви министърът на финансите на ърция Янис Стурнарас. "Икономическите показатели дават сигнали, че започва възстановяване, която внушава оптимизъм", добави той.

За последен път гръцки книжа бяха предлагани на пазара през март 2010 г. Оттогава икономиката на страната зависеше от помощта на "тройката" международни кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ).

Както бе съобщено по-рано, на 1 април министрите на финансите на страните от еврозоната утвърдиха отпускането на поредната порция кредити за Гърция в размер на 8.3 млрд. евро, от които 6.3 млрд. евро вероятно ще бъдат изплатени още този месец. На Гърция й е необходимо да получи финансова помощ, за да избегне банкрута през май, когато правителството трябва да погаси дълг за 12.5 млрд. евро.

Гръцките медии цитират вицепремиера и външен министър Евангелос Венизелос, който нарече "велико събитие на деня" и "огромен успех" излизането на Гърция на международните борсови пазари (в. "Етнос").

"Пазарите дадоха необорим отговор на онези, които повтарят негативните стереотипи. Не просто успяхме да избегнем фалита и катастрофата, ние сме отново Гърция, която знаем, ще възстановим жизнения стандарт, който имахме, и всичко това стана със саможертвите на гръцкия народ, на народа принадлежи тази чест, каза Венизелос, като подчерта, че е било регистрирано осем пъти по-голямо от очакваното търсене на петгодишни облигации.

На фона на тържествената риторика от успешното пласиране на гръцки книжа медиите припомнят, че в петък в Атина пристига германският канцлер Ангела Меркел. Тя ще има разговори с гръцкия премиер и ще се срещне с представители на бизнеса и на компании, специализирани в иновациите.

Говорител на германското правителство каза, че Меркел идва в Атина, за да подкрепи гръцкия премиер Андонис Самарас преди изборите за Европейски парламент на 25 май. Седмица преди това в Гърция ще се състоят и важни общински и регионални избори.

В."Вима" припомня, че визитата идва след като по-рано този месец еврогрупата на срещата си в гръцката столица взе решение за отпускане на поредния транш от международната финансова помощ за Гърция.

Въпреки политическите сигнали за оптимизъм обаче германски издания посрещат със сериозни резерви новината, че Гърция излиза на международните пазари, посочва гръцкият в. "Та неа".

Това не е нормално, коментира обаче германският вестник "Зюддойче цайтунг" и допълва, че е "нормално, когато една страна трябва да вземе заем, да избере най-добрия кредитор, тоест този, който предлага най-ниски лихви и най-добри погасителни условия. Въз основа на тези критерии за Гърция най-добрият кредитор е само един: Европейският спасителен фонд, дал досега на страната почти 134 млрд. евро при среден срок на погасяване 30 години и при лихва от 1.5 на сто."

Германският вестник смята, че завръщането на Гърция на пазарите става в момент, когато гръцкият премиер Самарас иска да спаси своя кабинет, опиращ се на мнозинство от двама депутати.

В последните 6 години гръцката икономика е в рецесия, като за това време обемът на произведената от нея продукция се сви с една четвърт.

Въпреки сигналите за засилване на доверието към страната рейтинговата агенция Moody's поставя Гърция девет степени под инвестиционния клас. Другите две големи компании – Standard and Poor's и Fitch класират страната шест степени под препоръчителното за инвестиране равнище.

mediapool.bg