Кламер БГ - Бизнес новини: Греков ще проучва нашествие на китайски калинки-алигатори

Греков ще проучва нашествие на китайски калинки-алигатори

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 19:26ч.
Греков ще проучва нашествие на китайски калинки-алигатори

Китайски 24-точкови калинки-алигатори нападат растенията у нас и изяждат позната 7-точкова калинка. За този разрастващ се проблем сигнализира пред земеделския министър проф. Димитър Греков депутатът от БСП Методи Теохаров на заседание на комисия по земеделие и храни в Народното събрание, предаде Дарик радио.

Министърът обеща да се запознае с проблема и допълни, че не всички калинки "са лоши".

Според социалиста проблемът е не само от национално, но и от европейски значение. "Инвазията на китайската калинка е много голяма в България. За това малко се говори, а вече има и последствия", каза народният представител.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви, че ако се докаже, че 24-точковата калинка изяжда 7-точковата, ще бъде определена като вредител. "Първо трябва да се определи прагът на вредност, защото има и други неприятели, обаче прагът на вредност не е до такава степен. Затова ще определим дали да бъде карантинен неприятел и тогава да има борба с нея", каза той.

Хищната китайска калинка може да се види от най-южните до най-северните части на страната. Освен че ликвидира нашите безобидни български калинки, калинката-алигатор застрашава биоразнообразието, тя налита и на плодове. Най-много харесвала гроздето. Алкалоидните сокове, които съдържала обаче, разваляли вкуса на виното, .

mediapool.bg