Кламер БГ - Бизнес новини: Греков обеща проверка на уволненията във фонд "Земеделие"

Греков обеща проверка на уволненията във фонд "Земеделие"

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 18:32ч.
Греков обеща проверка на уволненията във фонд "Земеделие"

Започналата миналия петък чистка на служители в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се прави без знанието на министъра на земеделието и храните Димитър Греков, който обеща да направи проверка по случая с уволненията, който бе представен от ДФЗ като част от преструктурирането на ведомството заради еврофинансирането през новия програмен период. Това става ясно от разпратена във вторник до медиите позиция на Министерството на земеделието и храните, след като по-рано през деня лидерът на РЗС Яне Янев, който отдавна не беше правил разкрития, обяви, че има проблеми във взаимоотношенията между министерството и фонд "Земеделие".

В открито писмо Янев попита Греков колко и кои са уволнените служители във фонда, какво допълнително материално стимулиране е раздадено в края на годината, записван ли е министърът тайно, както и дали ще бъдат проверени информациите, че шефът на фонда и заместничката му живеят на семейни начала, което е явен конфликт на интереси.

Общо зададените въпроси са 11. Последният е: "Как смятате да градите авторитет, г-н Министър, след като за щяло и нещяло семейството системно манипулира служителите на ДФЗ-РА със следното внушение цитирам: "Димитър Греков е пътник! След няколко седмици няма да е министър." ?"

Министърът на земеделието ще разпореди да бъде направена проверка по повдигнатите в писмото на Янев твърдения, съобщиха от пресцентъра на ведомството на министър Греков.

"Важно е да отбележим, че министър Греков като председател на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие"- Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) формира политиката за подкрепа на земеделските производители в България, но няма отношение към администрирането на работата на фонда", пише в официалната позиция на ведомството.

Самият Греков определя взаимоотношенията си със шефовете на фонда като "професионални" в интервю за сайта "Пик". Той посочва, че не влияе върху назначаването и освобождаването на служители в ДФЗ-РА, защото от тази година те са самостоятелен орган.

По повод уволненията позицията на Греков е, че трябва да "има приемственост и да се оценят професионалните качества на хората".

Земеделският министър няма да прави проверка дали шефът на фонда Мирослав Николов и заместничката му Венета Александрова живеят на семейни начала. "В личните отношения няма как да правя проверка и не искам да правя проверка, защото смятам, че личните отношения са свещени", казва Греков.

Той няма официална информация дали тайно са записвани негови срещи в кабинета му със служители на фонда и министерството, които са направени от ръководството на фонд "Земеделие".

"Естествено, че човек се опасява да бъде подслушван незаконно, но не се притеснявам от това. Дори и колегите ни да са ни подслушвали и записвали, мога да кажа, че ние не водим други разговори освен такива, които са свързани със земеделието на страната и с политиката на министерството", казва още Греков пред "Пик".

Междувременно от фонд "Земеделие" запазват пълно мълчание относно случващото се във фонда и напрежението, което има в администрацията, по повод уволненията и на редови служители.

mediapool.bg