Кламер БГ - Бизнес новини: Граждани и бизнес спестили над 1.5 млн. лв. от административни такси

Граждани и бизнес спестили над 1.5 млн. лв. от административни такси

Бизнес

|
Вт, 13 Май 2014г. 18:35ч.
Граждани и бизнес спестили над 1.5 млн. лв. от административни такси

Само за месец и половина от намаляването в средата на февруари средно около 22 процента на административните такси към Агенцията по вписванията гражданите и бизнесът са икономисали над 1.5 млн. лв., а до края на годината се очаква спестените средства да надхвърлят 7 млн. лв. Това съобщи правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова във вторник по време на конференция за добрите европейски практики в бизнеса.

Това са средства, които ще останат в бизнеса, в хората, с цел да може да бъдат инвестирани отново в икономиката на страната, а не в администрацията, така че икономическото съживяване, което вече наблюдаваме в България, да може да продължи с по-бързи темпове и да имаме по-бърз растеж и повече работни места, заяви Златанова.

Близо 1 млн. лв. са спестили гражданите от 14 февруари до 28 април от такси по Имотния регистър, след като с 50 процента поевтинява издаването на удостоверения и със 77% - на копие от документ. Намаляването с 24 % на таксата по БУЛСАТ за вписване на нов субект е довело до спестяване на близо 34 хил. лв.. Бизнесът пък е икономисал над 500 хил. лв. от свалените такси по Търговския регистър, продължи с данните Златанова.

Тя отбеляза като важно наличието, макар и на минимален ръст на новорегистрираните фирми от юни 2013 г. и края на април 2014 г., които са близо 40 хил., и изрази надежда това да стане трайна тенденция.

Шефът на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов каза, че Имотният регистър чака одобрение на проект, който ще създаде възможност за автоматично подаване на данните за всяка имотна сделка към съответната община, както и за издаване на електронни удостоверения.

На конференцията стана ясно още, че Търговският регистър вече има и мобилно приложение, което позволява ползването му от всяка точка на света.

mediapool.bg