Кламер БГ - Бизнес новини: Горски мегахолдинг ще обединява шестте държавни предприятия

Горски мегахолдинг ще обединява шестте държавни предприятия

Бизнес

|
Вт, 11 Фев 2014г. 19:04ч.
Горски мегахолдинг ще обединява шестте държавни предприятия

Шестте държавни горски предприятия да бъдат обединени в мегахолдинг, за да се гарантира прозрачност. Идеята лансира министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на срещата на правителството с бизнеса във вторник.

Той съобщи това в отговор на оплакването на практикуващия лесовъд инж. Димитър Джоков. че в момента шестте предприятия, създадени от предишния земеделски министър Мирослав Найденов, са монополизирали бранша. На практика горските държавни предприятия казват къде, какво и кой да го сече, като изборът на компаниите става на принципа на връзкарството, а не на ясни правила, недоволства отрасълът. Отделно цените на дървения материал тази година са намалени, като те се определят еднолично от министъра на земеделието.

"Вече седем месеца нищо не се променя. Не искаме субсидии, не искаме нищо. Искаме да ни дадете шанс да живеем и работим в собствената си страна", каза инж.Джоков.

Земеделският министър обясни, че цената на дървесината е паднала, защото тази година няма износ за Турция, а най-голямото преработващо предприятие в Свищов имало суровина за година напред.

"Не бих се съгласил, че нищо не се прави за сектора. Примерно предприятията може да се обединят като холдинг, за да има публичност", каза Греков в опит да успокои лесовъда.

Близо 40 фермери поискаха да зададат въпроси. Тези, които успяха да го направят, изразиха недоволство от водената политика в областта на земеделието.

"Много сме недоволни, но не сме толкова атрактивни, въздържаме се засега", каза Радослав Христов, зам.-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Той поиска повече прозрачност и контрол, за да няма злоупотреби в сектора.

"В тая държава файда няма, всеки, който бяга от тука, се е спасил", реагира ядосано земеделски производител. Той се оплака колко разрешителни и документи трябва да изкара за да може да има оранжерия за домати и да гледа 100 прасета и 20 крави, а после попита Греков дали е доволен от управлението в министерството на земеделието и има ли икономическо лобиране за определени компании.

Греков призна, че за да може да си пробиеш един кладенец на вилата на село или да си направиш капково напояване, трябва година и осем месеца за да си набавиш нужните разрешително от байсеновата дирекция. Земеделският министър обясни, че не е мнителен и "веруюто му е", че работещите в министерството трябва да са професионалисти. "Икономическо лобиране може и да има, но гледаме да се разделим с тези служители", каза Греков в опит да успокои недоволния фермер.

"С вас поне се виждаме и си говорим, докато в министерството на икономиката не може да пробием", каза земеделецът.

Подготвя се закон за браншовите организации в сектор земеделие, каза Греков. Такъв закон се посочва за приоритетен от трети агроминистър, но досега не се е случил.

Този път се ползва румънския опит, а законопроектът се подготвя от съветниците на министъра, които са французи и германци.

Селскостопанската академия няма да се закрива, но в сегашния си вид повече не може да съществува, защото не е ефективна, каза министър Греков. Намерение за реформа в академията имаше и министърът на земеделието на ГЕРБ Мирослав Найденов още с идването си на власт през лятото на 2009 г., но не сполучи в това свое начинание.

mediapool.bg