Кламер БГ - Бизнес новини: Годишните разходи по потребителските кредити няма да надхвърлят 50%

Годишните разходи по потребителските кредити няма да надхвърлят 50%

Бизнес

|
Пет, 28 Март 2014г. 13:09ч.
Годишните разходи по потребителските кредити няма да надхвърлят 50%

Разходите и лихвите по потребителските кредити, отпуснати от финансови институции, няма да надхвърлят сумарно 50% от изтеглената сума, след като парламентът прие таван за разходите за обслужване. Това стана при окончателното приемане на промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от левицата.

По този начин в регулация влизат и така наречените бързи кредити до 400 лева, които са агресивно рекламирани в последните месеци и много потребители биват ужилени от огромните лихви и такси по обслужването им, които надхвърлят първоначално теглената сума.

По предложение на Георги Кадиев (БСП) депутатите решиха, че годишният процент на разходите за обслужване не може да бъде по-висок от пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По разчетите на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50.5% от изтеглената сума.

Парламентът реши още, че ограничението ще се отнася и за вече взетите заеми и кредитните институции, които са си начислили разходи над тази граница и са ги получили, ще трябва да ги връщат.

Според Кадиев, сложеният таван на разходите се отнася най-вече за малките бързи кредити до 400 лева, защото от тях имат нужда обикновено хора, които са много бедни.

"Хората взимат такива заеми, когато няма какво да ядат”, коментира той и уточни, че ограничението на практика не засяга банките, защото техните разходи плюс лихви дори и за бързи кредити не са повече от 28%, а засяга "кожодерските фирми", от които "взимаш 400 лева, а връщаш 1000 лева".

Кадиев допълни, че таванът от 50% е разумен, защото пък много от кредитите до 400 лева не се връщат и ако таванът на разходите е по-малък, кредитните институции ще фалират и ще се отвори дупка за черен пазар.

Промените в закона предвиждат още наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен кредит да се плаща само за първата година, когато може да е до 1%, а след това предсрочното погасяване да е без лихва. Сега наказателната лихва достига до 5%.

С промените в закона отпадат таксите, събирани от банките за усвояване и управление на кредита. Изненадващо обаче остана таксата за разглеждане на искането за кредит по предложение на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него така ще се намалят опитите на някои лица да обикалят от банка в банка в търсене на кредит, въпреки че не отговарят на условията.

На банките ще се забрани да променят условията по кредита едностранно без уведомлението и съгласието на клиента. Банките ще са длъжни да предлагат алтернативен кредит на клиенти, които не могат да погасяват вноските по ипотеката си и ги чака отнемане на жилището. В случай на неплатежоспособност, задълженията към банката ще се изчерпва с напускането на жилището.

mediapool.bg