Кламер БГ - Бизнес новини: Германски фирми с интерес към концесии на пристанища и подземни богатства

Германски фирми с интерес към концесии на пристанища и подземни богатства

Бизнес

|
Четв, 20 Фев 2014г. 18:48ч.
Германски фирми с интерес към концесии на пристанища и подземни богатства

Големи германски компании са проявили интерес към инвестиции у нас в секторите текстил, концесии на пристанища и на подземни богатства, а присъстващите вече са на българския пазар представители на немския бизнес са обявили намерения за разширяване. Това е станало по време на българо-германски инвестиционен форум в централата на Дойче Банк в Берлин, съобщи правителствената информационна служба в четвъртък.

В проявата са участвали вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и над 50 от най-сериозните германски фирми от широк спектър области на икономиката, се казва в съобщението без да са посочени имена на фирми.

На фона на спада в чуждите инвестиции у нас през последната година, германските вложения са се увеличили, е посочила Бобева. Германия е на трето място за 2013 г. със 199.4 млн. евро инвестиции в България. От началото на прехода германските инвестиции в българската икономика възлизат на 2.14 млрд. евро.

Немските компании са поставили въпроса за високата цена на зелената енергия, което е сериозен проблем и за германската икономика. Вицепремиерът е представила българските усилия за балансиране на енергийния сектор и намаляване на цените на електроенергията, както и мерките за регулиране на търговията. Тя е подчертала, че от търговците се изисква да спазват правилата за лоялни търговски практики, които съблюдават в собствените си държави.

Бобева е посетила бизнесинкубатор за компании в сектора на информационните технологии, създаден от една от най-големите германски издателски групи. От там е проявен интерес за създаване на подобен бизнес акселератор в България, тъй като София, Киев и Талин са столиците с най-голям потенциал в областта на ИТ в Централна и Източна Европа.

Председателят на общинския съвет на Бремен Хафер е предал на Бобева покана към българския ветроходен кораб "Калиакра" за участие в голямо състезание за ветроходни кораби.

Бобева е имала среща с федералния министър на здравеопазването Херман Грьое. Той е представил германския опит в областта на публично-частните партньорства в здравеопазването, както и опита в електронизацията на обществените поръчки за болничната помощ. Предстои подготвяне на споразумение за сътрудничество между двете министерства в областта на реформите в здравния сектор, обмяната на идеи и политики. Германският министър на здравеопазването е получил покана за визита в България.

Бобева е посетила и българския щанд на Баутек Берлин, един от най-големите международни панаири за строителство и сградна техника. Изложителите са споделили с вицепремиера задоволството си от подкрепата на държавата чрез организация на участията в изложби и панаири по света. "Има конкретни резултати от тези участия, затова ще продължим да насърчаваме българските компании", е обещала Бобева.

mediapool.bg