Кламер БГ - Бизнес новини: Германският бизнес недоволен от правната нестабилност и образованието

Германският бизнес недоволен от правната нестабилност и образованието

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 20:00ч.
Германският бизнес недоволен от правната нестабилност и образованието

Германският бизнес, работещ в България, е недоволен от политическата и социална нестабилност в страната, правната несигурност и от качеството на образованието, става ясно от представени във вторник данни от анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Макар че през 2013 г. търговският обмен между България и Германия е достигнал рекордни от 24 години насама нива от 5.3 млрд. долара, едва един от всеки десет германски бизнесмени в дейност у нас смята, че сегашната икономическа обстановка в страната е добра. Според 43% тя е лоша, според 47% - задоволителна. 18% от участниците в анкетата казват, че не биха инвестирали в България отново и по този резултат страната е под средния показател за региона, сочи проучването, направено сред 99 фирми-членки на камарата, от които 77% са малки и средни предприятия с до 250 служители, а 23% са големи компании. То е част от регионално проучване сред 1435 фирми.

България е последна по "правна сигурност", от която са доволни само 1% от германските бизнесмени, но никой не е "много доволен". По този показател страната е изпреварена дори от Албания. Политическата и социалната стабилност са също с 1% одобрение, но с по-лош резултат е единствено Босна и Херцеговина. Страната ни е в последната тройка и по показателя "борба с корупцията и престъпността" като по-зле са отново Босна и Херцеговина и Словения.

България е лидер единствено в оценките на данъчната тежест, от която 34%

са много доволни, а 45% - доволни. Малко по-зле стоят нещата с приложението на данъчните закони, напълно одобрявано от 5%, и в голяма степен - от 29 на сто. Според мнението на немския бизнес, България се нарежда на последно и предпоследно място в

Централна и Източна Европа по качество на професионалното и академичното образование.

Заради съживяването на търговските връзки между двете страни очакванията са по-скоро оптимистични

- 41% очакват икономическото състояние на собствените им предприятия да се подобри, а 6% очакват влошаване. 49% са на мнение, че износът им ще нарасне, 31% планират по-големи инвестиционни разходи, 41% ще открият нови работни места, но 14% ще прибегнат към съкращения.

mediapool.bg