Кламер БГ - Бизнес новини: Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:27ч.
Германия може да свали забраната върху хидрофракинга

Германия може да свали през 2015 г. забраната за използването на технологията хидрофракинг, използвана за добива на шистов газ, предаде в четвъртък руското издание "Газета.Ru", цитирайки "Файненшъл таймс". Целта според изданието е страната да намали своята енергийна зависимост от Русия и да засили конкуренцията си с американските производители.

Това се обсъжда в рамките на подготвяните нови правила за използването на технологията, които немското правителство трябва да обсъди преди излизането си в лятна ваканция.

Общите залежи на шистов газ в Германия се оценяват на 2.3 трилиона куб. м, но много от хората се страхуват, че при използването на метода за проучване и добив в земните недра се вкарват редица опасни за хората и почвата химикали, които може да проникнат в подземните водоносни пластове. Промишлените предприятия обаче са за добива на местен шистов газ, който е по-евтин от ползвания от тях в момента и ще им позволи да станат по-конкурентоспособни.

От Федералния съюз на немската промишленост са отказали коментар, тъй като все още новите правила за хидрофракинга не са публикувани, но са посочили, че "най-важният урок от напрегнатите отношения с Русия е, че Германия трябва да залага на собствените си източници на суровини".

В момента Русия осигурява една трета от нуждите на Германия от нефт и газ, а местният шистов газ може да обезпечи около 35 на сто от консумацията на синьо гориво в страната.

За подготвяните от Германия нови правила за използването на хидрофракинга стана ясно преди два дни.

Предвижда се да се правят задължителни екооценки на шистови проекти и да се забрани сондирането в области, където водните басейни са защитени територии. Управляващите партии в Германия бяха обещали в тяхното коалиционно споразумение миналата година, че ще изготвят нова правна рамка за добива на шистов газ, припомня Ройтерс.

Хидравличният фракинг е технология, използвана десетилетия наред в Германия за извличане на газ от големи дълбочини. През последните две години обаче има мораториум и не се издават нови разрешителни.

mediapool.bg