Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" продължава работата по "Южен поток" въпреки заплахата от санкции от ЕС

"Газпром" продължава работата по "Южен поток" въпреки заплахата от санкции от ЕС

Бизнес

|
Пет, 14 Март 2014г. 19:25ч.
"Газпром" продължава работата по "Южен поток" въпреки заплахата от санкции от ЕС

Руският държавен монополист "Газпром", който има водещо участие в проекта "Южен поток", е избрал италианската компания Saipem за строителството на първата тръба в морския участък на газопровода "Южен поток" и е подписал с нея споразумение за 2 млрд. евро.

"В съответствие с подписаните договори Saipem ще изготви работна документация и ще положи първата тръба в морския участък от газопровода "Южен поток", а също така ще изгради и технологичните обекти на бреговите участъци за свързване", се казва в съобщение на "Газпром", разпространено в петък.

В него се уточнява, че полагането на морския газопровод ще започне през есента на 2014 г. и ще завърши през третото тримесечие на 2015 г.

От "Газпром" съобщават още, че компанията се е договорила с японски и руски компании за доставката на тръби за изграждането на втория тръбопровод на "Южен поток".

Активността на газовия монополист става на фона на предупрежденията на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер във връзка със събитията в Крим, че засега "ЕК няма да се опитва да ускорява разговорите с Русия за газовите тръбопроводи, например "Южен поток". ЕС обмисля икономически санкции срещу Москва, в случай, че кризата около Украйна се задълбочи.

mediapool.bg