Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" признава за риск "Северен поток 2" да не бъде завършен

"Газпром" признава за риск "Северен поток 2" да не бъде завършен

Бизнес

|
Вт, 19 Ян 2021г. 18:26ч.
"Газпром" признава за риск "Северен поток 2" да не бъде завършен

Руският газов гигант "Газпром" признава в проспект за евроблигации, че има рискове проектът за газопровод "Северен поток 2" да бъде спрян или изобщо да не бъде продължен заради политическия натиск, съобщи Ройтерс, позовавайки се на документа, с който агенцията се е запознала.

При изпълнението на големи международни проекти като газопровода "Северен поток-2" срещнахме рискове и това може да продължи. Те са породени от промени в политическите условия в различи региони, където се изпълняват проектите, отбелязва "Газпром".

Ако възникнат извънредни обстоятелства, включително и дължащи се на политически натиск, подобни промени могат да доведат до временно спиране или прекратяване на съответния проект, става ясно от документа.

В същото време в Германия бе официално учредена екологичната фондация, чрез която евентуално ще могат да се защитават и интересите на участниците в проекта за тръбопровода до дъното на Балтийско море. Това съобщи министърът на енергетиката на провинция Мекленбург-Предна Померания Кристиан Пегел в интервю за в. "Шверинер фолксцайтунг", цитирано от ТАСС.

На 7 януари парламентът на провинцията подкрепи с голямо мнозинство инициатива на регионалното правителство за учредяване на екологична фондация "Защита на климата и околната среда Мекленбург-Предна Померания". Тя си поставя 11 цели, свързани със зелената енергетика и добива на чисти енергийни източници. Последната точка в списъка гласи: "принос за продължаване на строителството на "Северен поток 2".

Редица германски политици, най-вече от партия "Зелени", остро разкритикуваха създаването на фондацията с думите, че регионалните власти действат в интерес на Москва и "Газпром".

Учредяването й стана на фона на наложените от САЩ в понеделник вечерта санкции срещу руския кораб "Фортуна", участващ в довършването на газопровода между Русия и Германия.

Русия иска да завърши проекта въпреки новите санкции, заяви във вторник говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, цитиран от ДПА.

"Този международен проект продължава да бъде подлаган на брутален, незаконен натиск от САЩ", допълни Песков.

Заради предишни заплахи от Вашингтон работата по съоръжението, което трябва да удвои преките газови доставки от Русия за Германия, бе спряна през 2019 г. и възобновена едва миналия месец.

Според Източния комитет на германската икономика отказът от строителството на газопровода създава опасност от повишаване на цените на газа и електроенергията за европейските потребители. По думите на ръководителя на организацията Оливер Хермес аргументите срещу проекта, излагани от екоактивисти, са противоречиви.

Ако доставките на газ от Русия бъдат спрени, то газоснабдяването ще бъде осигурено чрез внос на втечнен природен газ от САЩ. Вносът на американски газ, добит чрез хидравличен фракинг, обаче би бил значително по-скъп, а и това би било по-вредно за околната среда, отбеляза той

Според Източния комитет "Северен поток", като един от най-съвременните тръбопроводи в Европа, може да се използва и за транспортиране на водород.

"Би било недалновидно решение, както от гледна точка на опазване на околната среда, така и и икономически, да се прекрати реализацията на почти завършен многомилиарден проект и той да бъде превърнат в играчка за политическо влиение", посочи Хермес.

Според него обаче все още има възможност федералното правителство на Германия да намери заедно с новата администрация на Джо Байдън решение, което ще позволи завършването на газопровода и въвеждането му в експлоатация.

mediapool.bg