Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" поиска Киев да му се издължи с парите от Запада

"Газпром" поиска Киев да му се издължи с парите от Запада

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 18:17ч.
"Газпром" поиска Киев да му се издължи с парите от Запада

Украйна да използва финансовата помощ от Запада, за да погаси дълга си към "Газпром", който достигна 1.8 млрд. долара, настоя руският държавен газов монополист в четвъртък.

"Сега много говорят за финансовата помощ на Украйна: за това говорят и ЕС, за това говорят и САЩ, за това говорят международните финансово-кредитни организации...В тази връзка трябва да има ясно разбиране, кога и в какви обеми ще бъде предоставена финансовата помощ на Украйна, така че Украйна напълно да разплати газовите си задължения, да плати напълно текущите доставки на газ", заявява председателят на "Газпром" Алексей Милер, цитиран в съобщението.

Миналата седмица руската компания заплаши с повторение на сценария от 2009 г., но сега казва, че не е заинтересована от нова газова война: "Ние бихме искали нашите украински партньори да са платежоспособни, ние не искаме газова криза".

Световната банка планира да предостави тази година на Украйна до 3 млрд. долара. Тази седмица в Киев пристига мисия на МВФ, за да обсъди възможна програма за кредитиране на страната, която е изправена пред фалит.

За да се избегнат усложнения в енергийната сфера и да няма заплаха за транзита на газ за ЕС, от "Газпром" засега не искат украинската държавна компания "Нафтогаз" да предплаща доставките.

"Имаме всички права, в съответствие с действащите контракти, да преминем на предплащане на доставките на руски газ за Украйна. Но ние не правим това, ние виждаме, че това се явява важен момент за това Украйна да не изпадне в икономически колапс, за да не възникнат рискове за транзита на руски газ в Европа", заявява Милер.

Руският газов монополист е прибягвал до "спиране на кранчето" като последен аргумент в диалога с неплатежоспособни клиенти на два пъти – през 2006 и 2009 г., припомня Ройтерс. След последната криза ЕС взе решение за максимално диверсифициране на доставките, а "Газпром" построи балтийският газопровод "Северен поток", който заобикаля Украйна, а сега се готви строи "Южен поток" по дъното на Черно море.

Украйна, която преживява дълбока политическа и икономическа криза, миналата година съкрати сериозно покупките на газ, а през есента започна да бави плащанията. На "Нафтогаз" не помогна дори предоставената през декември от руснаците отстъпка в цената, когато природният газ поевтиня от около 400 долара за 1000 куб. м. до 268.5 долара.

"Газпром" заяви, че дълговете за газ могат да се отразят на инвестиционната му програма и планираните дивиденти за акционерите.

Компанията напомня, че има и "достатъчно голямо количество чуждестранни акционери" и това са "както техните доходи, така и дивиденти". "За нас е нужна яснота по въпроса", заявява "Газпром". От компанията по-рано казаха, че може да платят за 2013 г. от 6 до 8 рубли на акция, но засега няма решение.

Един от основните разходи на "Газпром" е за строителството на газопровода "Южен поток" и магистралата към него от ямалското газово находище. Този коридор е нужен на Русия, за да транспортира газ директно в Европа, заобикаляйки Украйна.

Независимо от санкциите, които ЕС и Г-7 възнамеряват да наложат на Русия заради анексирането на Крим, Милер заяви отново в четвъртък, че "Южен поток" се реализира строго по график. "Няма никакви съмнения, че през декември следващата година ще започнат първите доставки на газ по този газопровод за Европа", каза той.

mediapool.bg