Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" плаши Киев с ново спиране на газовите доставки заради дълг

"Газпром" плаши Киев с ново спиране на газовите доставки заради дълг

Бизнес

|
Пет, 07 Март 2014г. 17:25ч.
"Газпром" плаши Киев с ново спиране на газовите доставки заради дълг

"Газпром" заплаши Украйна с прекратяване на газовите доставки заради просрочени плащания. Предупреждението бе отправено в петък от председателя на руския газов монополист Алексей Милер.

"Или Украйна ще погаси задълженията си, или се появява риск да се върнем в ситуацията от 2009 г.", заяви той, цитиран от Интерфакс.

По-рано в петък Милер съобщи, че Украйна не е платила доставките за февруари, което може да доведе до отмяна на ценовата отстъпка, обещана от руския президент Владимир Путин миналия месец на тогавашния украински президент Виктор Янукович като "награда" за отказа му да подпише споразумение с ЕС.

Под натиска на проевропейските протести обаче Янукович бе свален, а Путин нарече смяната на властта в Украйна "антиконституционен преврат". По-рано Путин заяви, че ако Киев не плати газовите доставки за февруари, то газовият дълг на страната ще доближе 2 млрд. долара и "Газпром" ще трябва да отмени отсътпката.

"Днес, 7 март, бе последният срок за плащане на февруарските доставки на газ в Украйна. "Газпром" не е получил плащане по дълга", заяви председателят на компанията Алексей Милер.

"С оглед на отстъпката, която действа за първото тримесечие, просрочената задлъжнялост значително се увеличи и съставлява 1.89 милиарда долара", каза той.

По-рано украинската газова компания "Нафтогаз" съобщи, че напълно се е разплатила с Москва за януарските доставки, обещавайки да плати за февруари и да се справи със задълженията от ноември и декември, за запази ценовата отстъпка, за която Киев се бори години наред. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер каза от своя страна, че ЕС ще помогне на Украйна да уреди дълга си за доставките на руски газ, а освен това може и да я снабдява с газ.

Към 4 март "Газпром" обяви, че общият газов дълг на Украйна е 1.529 млрд. долара, но в близките дни може рязко да се повиши, тъй като от Киев заявиха, че не са в състояние да изплатят изцяло февруарските доставки.

Заради сегашния размер на украинския дълг "Газпром" реши да отмени от април ценовата отстъпка, според която "Нафтогаз" купуваше руско гориво за 268.5 долара за 1000 куб.м. при предишна цена над 400 долара.

"Фактически това означава, че Украйна прекрати плащането на газа. Това противоречи изцяло на точките в договора и на международната търговска практика. От наша страна ние винаги сме изпълнявали и ще изпълняваме нашите договорни задължения. Но ние не можем да доставяме газ бецзплатно. Или Украйна ще погаси задълженията си и ще плаща текущите доставки, или рискуваме да се върнем в началото на 2009 г. За положението ще информираме правителството на Руската Федерация", заяви Милер.

В началото на 2009 г. "Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна, а след това и за цяла Европа, тъй като в отговор Украйна спря транзита през своя територия.

Доставките бяха възобновени две седмици по-късно, когато премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко подписаха споразумение за цените и транзита.

Тези договорености се превърнаха в основно обвинение към Тимошенко в съдебния процес срещу нея през 2011 г. Тя бе осъдена на 7 години затвор заради това, че е принудила ръководството на "Нафтогаз" да подпише контракта. Тимошенко бе освободена миналия месец, след като президентът Виктор Янукович падна от власт.

mediapool.bg