Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" обмисля промени в договорите, за да задържи европейските си клиенти

"Газпром" обмисля промени в договорите, за да задържи европейските си клиенти

Бизнес

|
Пон, 17 Март 2014г. 13:12ч.
"Газпром" обмисля промени в договорите, за да задържи европейските си клиенти

"Газпром" смята да въведе промени в споразуменията, за да запази европейските си клиенти в случай на санкции от Европейския съюз срещу Русия заради Украйна, пише в. "Ведомости" в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Държавният газов монополист обмисля да промени съществуващото изискване "take-or-pay", което задължава клиентите да плащат за газ, независимо дали той е физически доставен или не. От "Газпром" не са коментирали официално предстоящите промени.

Откакто Владимир Путин дойде на власт преди 14 години, "Газпром" се превръща все повече в политически инструмент на Кремъл, който използва огромните енергийни ресурси на страната, за да оказва натиск на други държави.

Ценовите спорове с Украйна се прераствали в газови "войни", като Русия е спирала доставките.

Сергей Комлев, който отговаря за структурирането на договорите в "Газпром", заяви пред в. "Комерсант", че компанията е повишила изискванията си по клаузата "take-or pay", предаде Ройтерс.

Анализатори смятат, че "Газпром" няма да е сериозно засегнат от предстоящите санкции. "Спадащото европейско производство, съчетано с това, че азиатският пазар поглъща обемите втечнен газ...означава, че Европа няма достатъчно гъвкави варианти да съкрати покупките на газ от Русия, така че "Газпром" едва ли ще е уязвим от евентуални европейски санкции", се казва в анализ на "Алфа банк".

"Газпром" осигурява около една трета от природния газ на ЕС и вече се съгласи на ценови отстъпки за свои ключови европейски клиенти като германската компания Е.ОН, за да задържи пазарния си дял.

mediapool.bg