Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" и OMV се разбраха за строежа на "Южен поток" в Австрия

"Газпром" и OMV се разбраха за строежа на "Южен поток" в Австрия

Бизнес

|
Ср, 30 Апр 2014г. 15:23ч.
"Газпром" и OMV се разбраха за строежа на "Южен поток" в Австрия

Меморандум за разбирателство за реализацията на трасето на газопровода "Южен поток" на австрийска територия до газовия разпределителен център в Баумгартен са подписали на 29 април в централата на руската "Газпром" в Москва шефът на компанията Алексей Милер и главният изпълнителен директор на австрийската OMV Герхард Ройс. Това съобщиха

от OMV в сряда.

Така газопроводът от Русия по дъното на Черно море до България през Сърбия, Словения и Унгария ще достигне и до Австрия и Баумгартен, каквито бяха и първоначалните намерения на "Газпром". Руската компания дори се опита да купи 50 на сто от газовия център и борса, собственост на OMV, но сделката бе блокирана в средата на 2011 г. от ЕК, тъй като не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет.

Сега в крайна сметка монополистът получава достъп до Баумгартен, тъй като меморандумът ще му осигури капацитети за съхранение на руски природен газ в Централноевропейския газо-разпределителен център (“CEGH”). Мотивът е, че така допълнително ще се увеличи сигурността на доставките в Австрия..

"Тази стъпка също ще заздрави допълнително ролята на Баумгартен като основен газо-разпределителен център в Централна и Източна Европа. Нашето почти 50 годишно партньорство с "Газпром" допринесе за тази успешна стъпка за допълнителна диверсификация на маршрутите за доставка на енергийни ресурси за Европа“, посочва Ройс в съобщение на австрийската компания.

Той е връчил на Милев също така писмо от австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер, в което той изразява подкрепа за усилията на страните по осъществяването на проекта "Южен поток" на територията на Австрия.

"Нуждата от строителството на "Южен поток" и ползите му за Европа са явни. Проектът цели да засили енергийната сигурност на европейските потребители, което винаги е било считано за основен приоритет за "Газпром", казва от своя страна Милер. Той припомня, че двете компании вече имат като база за реализацията на газопровода сключеното през април 2010 г. Междуправителствено споразумение между Русия и Австрия.

mediapool.bg