Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром” заплаши Киев с отмяна на газовата отстъпка

"Газпром” заплаши Киев с отмяна на газовата отстъпка

Бизнес

|
Нед, 02 Март 2014г. 11:24ч.
"Газпром” заплаши Киев с отмяна на газовата отстъпка

"Газпром” заплаши да отмени предоставената на Украйна отстъпка в цената на природния газ, ако не бъдат погадени задълженията на „Нафтогаз”, заяви говорителят на руската компания Сергей Куприянов в събота.

"Очевидно с тази плащания Украйна

не може зда запази действащата в момента отстъпка”, каза Куприянов и напомни, че намалението на цената на суровината за Украйна важи само при своевременно плащане на доставките. Той определи отношенията на компанията му с Украйна като "добри”.

В момента Киев дължи на "Газпром” 1.54 млрд. долара за консумиран газ, като не са платени и текущите доставки.

От "Газпром” допълват, че транзитът на руския газ през Украйна за Европа е безпроблемен и доставените през февруари количества са същите като през февруари 2013 г.

Москва напомни за газовия дълг на Украйна още през януари и част от него бе платена, но тогавашното правителство обяви, че от регионите, където опозиционерите са окупирали административните сгради, не постъпват плащания за природния газ.

Газовата отстъпка бе дадена на Украйна в края на миналата година между президентите Владимир Путин и Виктор Янукович. Така от новата година Киев плаща по 268 долара за 1000 куб. м вместо 400 долара. Тогава Русия предостави и кредит от 15 млрд. долара, който обаче в момента е замразен.

mediapool.bg