Кламер БГ - Бизнес новини: "Газпром" връчи на Киев авансова сметка от 1.66 млрд. долара за юнския газ

"Газпром" връчи на Киев авансова сметка от 1.66 млрд. долара за юнския газ

Бизнес

|
Вт, 13 Май 2014г. 19:36ч.
"Газпром" връчи на Киев авансова сметка от 1.66 млрд. долара за юнския газ

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Русия да спре да използва природния газ като "оръжие", изрази готовност да спазва европейските пазарни правила в енергетиката и заяви, че Киев ще се изплати на "Газпром" до 10 дни след като свали цената си до 260 долара за 1000 куб. м. Това стана във вторник, след като в Брюксел бе подписано споразумение за отпускането на помощ от Европейския съюз за 1 млрд. евро (1.37 млрд. долара) за Украйна, част от които са предвидени за уреждане на газовия дълг на страната към Русия. Парите се дават срещу ангажименти за фискални и икономически реформи в Украйна

Европейската комисия разчита, че Украйна и Русия до края на този месец ще постигнат споразумение за газа, заяви от своя страна председателят на комисията Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той също така посочи, че Украйна трябва да започне приемането на Третия енергиен пакет на ЕС, за да опрости работата по реконструкцията на украинската газотранспортна мрежа".

"Украйна може да разчита на Европейския съюз сега и за в бъдеще", каза още Барозу след церемонията по подписването на споразумението. "Ние сме готови за пазарен подход и Русия трябва да престане да използва природния газ като друго или нов тип оръжие", заяви Яценюк, цитиран от Ройтерс.

"Първо трябва да бъде подписано споразумение за доставка на газа по справедлива пазарна цена, след което ще платим газовия си дълг", заяви Яценюк и посочи като такава 260 долара за 1000 куб. м., което е по-малко от цената, по която през първото тримесечие на 2014 г. Киев получаваше суровината. До края на март тарифата бе 268 долара, но след отмяна на две отстъпки от "Газпром" тя надхвърли 480 долара.

Яценюк каза още, че до 20 дни Украйна ще предаде на арбитражния съд в Стокхолм случая със задлъжнялостта се към "Газпром" и обвини Русия в "присвояване на украинска собственост в Крим за милиарди долари, за което Москва също щяла да бъде привлечена пред съда.

По-рано през деня от "Газпром" съобщиха, че са предоставили на "Нафтогаз Украйна" предварителна сметка за доставките газ през юни, която възлиза на 1.66 млрд. долара и само ако бъде платена, Украйна ще получи количества, съответстващи на тази сума.

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов съобщи пред журналисти, че сметката изхожда от фиксираните в договора от 2009 г. доставки за 114 млн. куб. м в денонощие. Това прави 3.42 млрд. куб. м за юни и при цена от 486.5 долара за 1000 куб. м сумата е 1.66 млрд. долара, които трябва да се платят до 2 юни, за да може от 3 юни да започнат авансовите доставки на газ за Украйна.

Просроченият дълг към сегашния момент възлиза на 3.508 млрд. долара и никой не може да има съмнения, че това е достатъчно тежка и обективна причина за предприемането на сегашните мерки и преминаване към предплатени доставки, каза Куприянов.

Това породи съмненията, че руският газ за Украйна може да спре от 3 юни,а това да застраши и транзита за Европа но от думите на О'Конър стана ясно, че опасността се очаква да бъде избегната с договарянето на европейската финансова помощ за Украйна.

За подписване на споразумението за помощта в Брюксел пристигат украинският премиер Арсений Яценюк и повечето министри от кабинета му. В рамките на посещението еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер ще обсъди с украинския министър на енергетиката Юрий Продан възможната дата за следващата среща ЕС-Русия-Украйна за сигурността на газовите доставки през Украйна.

"Организираната днес техническа среща в Брюксел позволи да бъдат премахнати пречките пред организирането на нови тристранни консултации на политическо равнище и всички страни вече търсят дата", каза Сабине Бергер, говорителка на Йотингер, цитирана от Франс прес.

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов посочи като силно вероятна датата 16 май в Атина, където Йотингер трябва да участва в неофициална среща на енергийните министри на ЕС.

Еврокомисията обаче не можа да потвърди тази дата. "Знаем за очакването на руснаците тази среща да се състои на 16 май, засега не можем да потвърдим, че заседанието ще бъде тогава, работим активно, съвсем скоро ще има допълнителна яснота", каза говорителят на ЕК Пиа Хансен.

mediapool.bg