Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ се отказа от концесиите в отбраната

ГЕРБ се отказа от концесиите в отбраната

Бизнес

|
Четв, 11 Фев 2021г. 14:57ч.
ГЕРБ се отказа от концесиите в отбраната

Управляващите от ГЕРБ се отказаха от намерението си да въведат концесии в отбраната и дори записаха изричен текст, че такива няма да се възлагат. В четвъртък мнозинството окончателно одобри на второ четене поправките в Закона на концесиите

Първоначално бе предвидено да може на концесия в областите отбрана и сигурност да се възлага доставка на оборудване, което е специално проектирано или адаптирано за военни цели и наричано "военно оборудване", за доставка на чувствително оборудване, съдържащо класифицирана информация, както и концесиите за строителство и услуги за специфични военни цели.

Още при първото четене на закона обаче депутатите от БСП се обявиха "против“, с мотива, че предложенията за концесии в сферата на отбраната са неясни и смущаващи, а от ГЕРБ прецениха, че са и неприложими. Управляващите се съгласиха с опозицията и поправката беше оттеглена.

Депутатът Павел Шопов поиска целият законопроект да бъде оттеглен, защото има сериозни предпоставки за корупция.

"Във всички случаи законът, който обсъждаме с това заглавие, е в топ 5 на най-противоконституционните, престъпни, лоши и грабителски закони. Концесиите са колониален инструмент за ограбването на България", заяви той.

В крайна сметка се записа изрично, че няма да има концесии в областта на сигурността и отбраната.

Според приетите текстове след публикуване на обявление за възложена концесия в Официален вестник на Европейския съюз и в Държавен вестник да се открива партида на концесията в Националния регистър на концесиите и там да се публикува договорът.

Приетите поправки предвиждат още електронно фактуриране при възлагане на обществените поръчки и се прецизират текстовете, с които се дефинират публичните предприятия, публични организации, свързаните предприятия, както и упражняването на доминиращо влияние.

mediapool.bg