Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ се оплаква в Европа от разпределението на европарите за общините

ГЕРБ се оплаква в Европа от разпределението на европарите за общините

Бизнес

|
Съб, 08 Фев 2014г. 17:04ч.
ГЕРБ се оплаква в Европа от разпределението на европарите за общините

От ГЕРБ ще сигнализират Европейската комисия и Европейския парламент за безпринципното разпределение на 500 млн. лева за общините по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", обяви лидерът на партията Бойко Борисов на среща с кметове, депутати и областни координатори в Казанлък.

По думите му управляващите умишлено пренебрегват общини, чийто кметове са от опозицията и това е доказателство, че евросредствата се разпределят на политически принцип. Подобни критики бяха отправени и от движението на бившия президент Георги Първанов – АБВ.

"Навсякъде живеят хора, навсякъде е важно и всички имат нужда. Направи много лошо впечатление това, че там, където са главно ДПС и БСП, по този принцип са подреждани. Какво показва това? Продължава разделението на нацията, продължава оскърбяването и озлобяването на местните власти", възмути се експремиерът Борисов.

Той се самопохвали, че по време на неговото управление не е имало подобна практика, посочвайки, като пример инвестициите в Гоце Делчев, Шумен, Перник, Търговище и Разград.

Близо 60% от парите за общините в правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", които са 289 млн. лв., ще отидат при кметове на БСП и ДПС, припомня "Сега". Освен общините, министерствата получават 211 млн. лв.

Градоначалниците на левицата ще вземат близо 118 млн. лв. За тези на движението се падат над 60 млн. лв.

"Имаме 264 общини, може би дори и равномерно да ги бяхме разпределили, без да се съобразяваме с каквито и да е критерии, вероятно пак щяха да се намерят аргументи за недоволство. Разбирам всички кметове, които не са видели своите проекти реализирани или одобрени за реализация по-точно, но не е възможно в рамките на една година и ограничен ресурс, какъвто е около 400 млн. лв., всички да бъдат удовлетворени. На всички, които сега не са видели своите проекти, бих казал само, че проектите са идентифицирани и ще бъдат на нашето внимание и за следващата година", отговори междувременно на критиките премиерът Пламен Орешарски пред БНР.

mediapool.bg