Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ предложи три мерки срещу ликвидната криза в енергетиката

ГЕРБ предложи три мерки срещу ликвидната криза в енергетиката

Бизнес

|
Вт, 18 Март 2014г. 20:22ч.
ГЕРБ предложи три мерки срещу ликвидната криза в енергетиката

Огромната ликвидна криза в енергетиката, породена от цените на тока, може да бъде преодоляна с прилагането на три спешни мерки, които са способни да осигурят приходи от около 500 млн. лв. Това обявиха на извънредна пресконференция депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Томислав Дончев, които съответно бяха министри на икономиката и енергетиката и по еврофондевете в правителството на Бойко Борисов, което подаде оставка преди година след бурни февруарски протести срещу високите сметки за ток и парно.

Именно около 500 млн. лв. е дефицитът в цената на електроенергията, определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на август 2013 г., когато бе променен моделът на ценообразуването и разходите на електроразпределителните предприятия и на НЕК за изкупуване на зелена енергия не бяха признати в цената на тока, за да бъде тя намалена тогава, а в края декември отново бе свалена въпреки предупрежденията не енергийните фирми, че така се залага бомба в енергетиката. ДКЕВР разчиташе да покрие дефицитът в тарифите с приходи от продажба на държавни спестени парникови емисии, но парите се оказаха недостатъчни.

В допълнение отменена от съда методика за компенсиране на разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" за зеления ток забърка сегашния батак с дължими суми от страна на НЕК към ЕРП-тата за възобновяемата енергията, които трите дружества решиха да си прихванат от свои плащания към НЕК. Така се стигна до ултиматум от страна на държавата ЕРП-тата да си платят всичко към НЕК, без да е ясно кога и дали тя от своя страна ще им плати своите борчове.

Добрев и Дончев посочиха, че проблемът с липсата на пари в НЕК, която по този начин не може да се разплати на електроцентралите, а те на мините, може да се реши без да се стига до отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и национализацията на активите им, което би струвало на държавата няколко милиарда.

Първата незабавна мярка, която може да доведе до постъпления в НЕК, е възстановяването на 193 млн. лв., дадени от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за дейността на компанията "Южен поток България" за строежа на газопровода през българска територия. Проектът е замразен, работи се на техническо ниво, което значи, че средства за него не са необходими и БЕХ може да си изцтегли парите и да ги предостави на дъщерната си НЕК, обясни Делян Добрев, цитиран от БТА.

Като втора спешна стъпка от ГЕРБ препоръчват да започне продажба на гаранции за произход на зелена енергия - на първо време от март 2013 г. до момента. Те са собственост на държавата, своеобразна ценна книга, посочи бившият министър на икономиката и енергетиката. Той изчисли, че около 150 млн. лв. може да осигури тази мярка, чието въвеждане се коментира поне от десетина години, но така и не се случва въпреки решения и правила за издаването на тези сертификати от ДКЕВР.

Спасително за енергетиката и НЕК е и връщането на предишната такса за износ на ток, която при ГЕРБ е била в пъти по-висока, а в момента е в пъти намалена. Това би осигурило още около 15 млн. лв. според изчисленията на Делян Добрев.

"Автосугестичните повтаряния в НЕК ще ни докарат голямата беля", коментира Томислав Дончев. Той обобщи, че политиката на управляващите в сектора ще доведе до трупане на дефицит вътре в системата, който ще "избие" отнякъде. Политическата илюзия, че може да харчиш повече, отколкото изкарваш, в конкретна ситуация може да се превърне в икономическа катастрофа, предупреди депутатът. И посочи, че подобен подход се следва и в други сфери като социалната, например.

mediapool.bg