Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ обявиха бюджета за катастрофирал, очакват нов дълг от 2 млрд.

ГЕРБ обявиха бюджета за катастрофирал, очакват нов дълг от 2 млрд.

Бизнес

|
Нед, 02 Фев 2014г. 17:03ч.
ГЕРБ обявиха бюджета за катастрофирал, очакват нов дълг от 2 млрд.

ГЕРБ обявиха ситуацията с държавните финанси като катастрофична, тъй като правителството не може да се справи с приходите и ще прибегне до нови заеми и дълг. Бившият премиер Бойко Борисов и негови колеги от ГЕРБ дадоха в неделя пресконференция в партийната централа по повод публикуваните от МФ данни за изпълнението на бюджета към 31 декември 2013 г., от които става ясно, че миналата година в хазната са влезли близо половин милиард лева по-малко данъци от планираното. Неизпълнението на данъчните приходи е 463.8 млн. лв.

Актуализацията на бюджета не може да бъде избегната. Категорично против сме безпардонното харчене на пари, заяви Бойко Борисов.

"И сега има половин милиард лева минус, така както Орешарски ми остави държавата през 2009 година. Приходните агенции не са събрали близо 500 милиона лева при актуализирания бюджет. Това е абсолютна катастрофа. Ако това правителство остане, този бюджет ще го актуализират с нови заеми и дълг и 2015 година държавата ще катастрофира и тогава те ще бъдат съучастници в тази катастрофа", възмути се той.

"Все ми е тая как ще завърши драмата, която разиграват в БСП. Това е трик, с който Първанов и Станишев искат разочарованите от Станишев да останат в център-ляво и да не отидат към друга партия. Българите трябва да знаят, че през 2015 година горчиво ще съжаляват, за това, което позволяват да се случва в момента", предупреди той.

По думите му важни в момента са не отношенията между БСП и АБВ, а дупката в бюджета от 1.5 млрд.лв.

Положението с акцизите: Което не е влязло в бюджета, е отишло в джобовете

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов посочи, че в сравнение с 2012 г., през 2013 г. няма никакво увеличение на приходите от акцизи. Това значи, че което не е влязло в бюджета, е отишло в джобовете на някой друг, коментира Горанов.

Той добави, че при управлението на ГЕРБ митниците са събирали с 300 млн.лв. повече спрямо всяка предходната година. Изведнъж през 2013 г. няма никакъв ръст от трупането на акцизи. Неизпълнението на приходите ще донесе до натрупването на над 2 млрд.лв. нови дългове, сметна Горанов.

Лоши тенденции за 2014 година

Менда Стоянова, която в предишното Народно събрание оглавяваше бюджетната комисия, определи заложените от правителството приходи за т.г. като неизпълними.

"Ако погледнем изпълнението на консолидираната фискална програма за 2013 г., ще видим 1.4 милиарда лева неизпълнение на приходите и 480 млн. лева по-малко данъчни приходи. Това означава една много лоша тенденция за приходите за 2014 година. В бюджета за тази година са заложени 1.4 милиарда лева повече данъчни приходи в сравнение с бюджет 2013. Това означава, че правителството трябва да събере около 2 милиарда повече данъчни приходи. Това е цифра, която е неизпълнима и предполага актуализация на приходите", заяви Менда Стоянова.

"Тенденциите, които виждаме, са много лоши за 2014 г., налице е тенденция за неизпълнение на приходната част и тенденция за неизпълнение на капиталовите разходи и много сериозна тенденция, свързана със способността на правителството да контролира текущите разходи", каза още Менда Стоянова.

Приходните агенции се занимават само с политически поръчки

И според бившия директор на НАП Красимир Стефанов приходите, заложени в бюджета за 2014 г., няма как да бъдат изпълнени. Става въпрос за нереално планиране, не може приходите от корпоративен данък да нараснат с 300 милиона лева, отбеляза Стефанов.

"Откакто това правителство дойде на власт, приходните агенции се занимават само с политически поръчки и политически интриги, в ТД на НАП Бургас още няма назначен директор, как да очакваме тя да работи? Откакто това правителство управлява, в НАП няма дирекция, която да се занимава с ДДС измами", коментира още бившият директор на данъчните, който сега е депутат от ГЕРБ.

ГЕРБ сме единствените свестни

"Горд съм, че ГЕРБ сме единствените свестни", посочи спасението Бойко Борисов. Никой не може да ни вземе метрото, "Тракия", "Южната дъга", "Дунав мост 2", които сме построили от голи поляни. Заводът за отпадъци в столицата в момента е "космически център", каза лидерът на ГЕРБ.

Правителството изпитва страх от електронно управление и ужас от гражданите

Депутатът Ивайло Московски отбеляза, че правителството има тотален страх от дигитализацията и от създаването на електронно управление.

Въпреки че то в годините доста хаотично се развиваше, в рамките на нашия мандат успяхме да създадем интегрирани публични регистри, отбеляза Московски, който е бивш транспортен министър. Според него една от най-силните мерки за борба с престъпността, контрабандата и сивия сектор е именно електронното правителство. Сега дори и предложението за електронно гласуване на избори всява страх, каза Московски.

Освен страх от електронно управление, настоящото правителство изпитва и ужас от гражданите, според коментара на Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете.

Трябва да използваме целия политически ресурс, за да не бъде толкова страшно, каза той.

Според него правителството е неспособно да събере приходи в бюджета, да прави капиталови разходи, които са мотора на растежа.

През тази година се очертава мрачна картина, заключи той.

"Ако трябва всеки ден ще давам пресконференция, защото българите трябва да разберат, че тези всеки ден стена по стена бутат от построеното, всеки ден на това правителство е катастрофа и тези, които го подкрепят, са съучастници в тази катастрофа", обобщи Бойко Борисов.

mediapool.bg