Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ иска 15% ръст на пенсиите от юли, ДПС – 14%

ГЕРБ иска 15% ръст на пенсиите от юли, ДПС – 14%

Бизнес

|
Четв, 23 Юни 2022г. 18:39ч.
ГЕРБ иска 15% ръст на пенсиите от юли, ДПС – 14%

ГЕРБ иска 15% ръст на пенсиите от юли, ДПС – 14%

Общо 50 предложения за промени в актуализацията на Бюджет 2022 са внесли депутатите между първо и второ четене до крайния срок 23 юни, сочи справка на сайта на парламента. Повечето не предвиждат резки промени в първоначалния проект на вицепремиера в сваленото правителство Асен Василев, което означава, че той има шанс да бъде приет. Още повече че в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща да подкрепи актуализацията. Очаква се тя да се разглежда на второ четене в бюджетната комисия на извънредно заседание идната седмица.

Три варианта за вдигане на пенсиите

Главното разминаване е по отношение на повишението на пенсиите. То е предвидено за 1 юли, но има голяма вероятност да се отложи, дори законопроектът да бъде приет.

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" подкрепят варианта на сваленото правителство, според който пенсиите ще се повишат с 10% от 1 юли, като сегашната добавка от 60 лв. ще влезе в пенсията след увеличението. От 1 октомври пък се предвижда преизчисление на по-старите пенсии, което ще повиши дохода на около 770 000 пенсионери. При този вариант минималната пенсия трябва да стане 467 лв. от 1 юли, а максималната да достигне 2000 лв. от 1 юли и 3400 лв. от 1 октомври. Този вариант ще струва на бюджета малко под 1.4 млрд. лв. за полугодието.

ГЕРБ предлага увеличение на пенсиите с 15% от 1 юли плюс запазване на добавката от 60 лв. до края на годината. Минималната пенсия трябва да се повиши от 370 лв. на 430 лв. (без добавката), а максималната – на 2000 лв. Според партията на Борисов преизчислението от 1 октомври трябва да отпадне, защото е несправедливо, а максималната пенсия не трябва да се увеличава до 3400 лв. Цената на промените за половин година е 1.33 млрд. лв. (от тях 732 млн. лв. за добавките от 60 лв.), изчисляват от ГЕРБ.

Във варианта на ДПС пенсиите трябва да се увеличат с 14% от 1 юли. Отделно е разписана 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност от 413 лв. до края на годината и 60 лв. добавка за останалите.

"Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли", коментира в четвъртък социалният министър Георги Гьоков, цитиран от БТА. По думите му при сегашната ситуация експертите от Националния осигурителен институт няма да имат "физическото и техническото време" да направят преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, за да могат пенсионерите да си получат увеличените пенсии в стандартния срок.

Ако актуализацията бъде одобрена от парламента, макар и със забавяне, вариантът е увеличението да бъде изплатено със задна дата през август или като второ плащане през юли. Ако обаче не мине, пенсиите ще бъдат увеличени само със заложените 6.1%. Covid добавките от 60 лв. трябва да отпаднат, което значи, че пенсионерите ще усетят реално намаление на дохода си, освен ако кабинетът извънредно не ги удължи със свое решение и след 30 юни.

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво се отлага

Депутати са разписали в свое предложение как точно ще става ползването на отстъпката от 25 ст. за литър гориво. Първоначално се очакваше тя да влезе в сила от 1 юли, но стартът на мярката ще се отложи, тъй като изисква техническо време. Други от обявените антикризисни мерки на правителството също ще закъснеят – например ползването на данъчната отстъпка за деца. Депутати предлагат още изместване на повишението на акциза върху тютюна, цигарите и електронните цигари от 1 август, а върху пурите и пуретите – от 1 септември.

ИТН иска по-голям данъчен бонус за адвокатите

Депутати от "Има такъв народ" са внесли искането на адвокати от преди няколко месеца да се увеличат нормативно признатите разходи на гилдията от 25% на 40%. С това на практика ще се намали плащаният от адвокатите данък върху доходите. Мотивът е, че разходите на адвокатите в пандемията рязко се увеличили.

ГЕРБ с куп предложения за нови разходи

Депутати от ГЕРБ са внесли поредица от предложения за допълнителни разходи, като в същото време предлагат и записване на значително по-високи приходи – с 1 млрд. лв. повече постъпления от ДДС и с 200 млн. лв. допълнително от акцизи.

Срещу това партията на Борисов иска 30 млн. лв. допълнително увеличение на субсидията за университетите на базата на комплексната оценка на качеството, 235 млн. лв. за увеличаване на разходите за издръжка и храна в училищата и детските градини, 50 млн. лв. допълнително за целево подпомагане за отопление.

Друго предложение е 181.6 млн. лв. да бъдат отделени за повишение на заплатите в МВР, а разписаният от Асен Василев фонд за реформи в държавната администрация да бъде намален от 297 млн. лв. на 115 млн. лв. "Възраждане" пък предлага 130 млн. лв. допълнително за вдигане на заплатите на полицията, 30 млн. лв. на надзирателите в затворите, 1 млн. лв. - на НСО и т. н. Депутатът от ИТН Пламен Абровски пък е внесъл куп отделни предложения за вдигане на заплатите в Българската агенция за безопасност на храните, в Изпълнителната агенция за борба с градушките, в Селскостопанската академия, в Изпълнителната агенция по горите и т. н.

ГЕРБ са внесли и искането на Столична община за увеличаване на субсидията за обществения транспорт със 143 млн. лв. спрямо сегашните 15 млн. лв., като разходът е обоснован със 35 млн. лв. загуби заради спад на приходите, 65 млн. лв. увеличен разход за природен газ и електроенергия, както и с допълнителни средства за заплати.

mediapool.bg