Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ видя политически мотив при санкциите по ОПОС, управляващите отричат

ГЕРБ видя политически мотив при санкциите по ОПОС, управляващите отричат

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 16:29ч.
ГЕРБ видя политически мотив при санкциите по ОПОС, управляващите отричат

Управляващи и опозиция за пореден път размениха остри реплики за това кой е виновен за управлението на еврофондовете. Този път поводът беше наложените финансови корекции на общините, за да бъдат разблокирани спрените плащания по оперативна програма "Околна среда" (ГЕРБ) от Брюксел в края на 2013 г.

Наложени са санкции за 180 млн. лв. на 87 общини и държавни ведомства като национални паркове, изпълнителни агенции на подчинение на ведомството на министър Искра Михайлова и дори на самото министерство.

Въпреки това ГЕРБ видя политически мотив при налагането на санкциите. Аргументите им са, че не са спазени нормативните документи, не са ясни критериите, по които са определени санкциите, за едно и също нарушение общините са санкционирани различно в зависимост от коя политическа партия е кметът. Това обявиха на пресконференция водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и бившият зам.-министър на околната среда и настоящ депутат Ивелина Василева, която отговаряше за програмата.

Отговорът дойде мигновено от управляващите. "Ако някои общини са мислили, че финансовите корекции са запазени само за определена група, сега разбират, че чадър няма над нито една община, няма чадър и над структурите на Министерството на околната среда", каза министърът на околната среда Искра Михайлова след заседанието на правителството.

Според вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова трябва да се разбере, че Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната му принадлежност. "Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати, само че няма да я плати правителство, а всички българи", допълни Златанова.

ГЕРБ са за налагане на плоска финансова корекция

Изходът от създалата се ситуация е налагането на плоска финансова корекция, която да бъде поета от държавата, каза Ивелина Василева.

За същото настояваха и общините. Надеждите им бяха подхранвани от обещанията на екоминистъра Искра Михайлова. На няколко пъти тя публично заяви, че е за споделената отговорност при налагането на финансови корекции и дори рефрешна идеята за създаването на компенсацоинен фонд. Не на същото мнение обаче очевидно са управляващите.

Всички проекти по ОПОС са минали множество проверки, отбеляза Елен Герджиков. Той посочи, че обществените поръчки по водните проекти на София са били обжалвани пред Върховния административен съд и той се е произнесъл в полза на Столичната община. Отделно някои от условията по търговете са писани от Европейската банка за възстановяване и развитие, има и одит на Европейската сметна палата и други верификации и изведнъж на някого му хрумва, че може да си съчинява проблем и да решава собствените си такива за сметка на общините, каза Герджиков.

Столичната община има няколко финансови корекции по ОПОС за над 6.8 млн. лв.

Според Герджиков на срещата в МОСВ във вторник ръководството на министерството се е опитало да увери кметовете, че целта на корекциите не е тенденциозна. По думите му обаче, след като минат всички процедури, включително и през ОЛАФ, ще се види кой е прав. Целта може да не е тенденциозна, но методите - да, заключи Герджиков. И добави, че управляващите се опитват да решат, първо финансов проблем на държавата и, на второ място, да бъдат посочени за виновни определени общини, предимно с кметове на ГЕРБ.

От партията обаче се опасяват повече, ако такъв подход се превърне в нещо нормално. Това поставя под риск бъдещи европроекти. Кметовете няма да имат сигурност, че няма да последват административни наказания по политически причини, посочиха от ГЕРБ.

Ако не се намери приемливо решение за размера на санкциите на общините, някои от тях ще се наложи да спрат уличното осветление и да затворят детски градини през лятото, защото няма да могат да плащат, прогнозира Томислав Дончев. Той се надява правителството да намери оптималното решение до май.

Дончев напомни, че общините изпълняват държавни ангажименти по програма "Околна среда". Според него има сходство в матрицата при налагане на корекциите и при разпределението на парите за общините по държавната програма за развитие на регионите, но с обратен знак.

Михайлова: Проблемът е в некачественото управление на ОПОС

"Основният проблем при оперативна програма "Околна среда" е неритмичното и некачествено управление през годините.

Ако програмата беше управлявана разумно, компетентно и ритмично, нямаше да се сблъскваме с проблема финансови корекции в такива размери в последната година на изпълнение", каза министърът на околната среда Искра Михайлова.

Убедена съм, че системите за управление и контрол на програмата за периода 2010-2013 г. не са били добри, не е упражняван предварителен контрол заради промяна в Закона за обществените поръчки, допълни Михайлова.

Тя отбеляза, че това е причина да се стигне до проблема с финансовите корекции в такива размери в последната година. Последната дума за размера им е на агенция "Одит на средствата от ЕС", като се чака техният финален доклад, каза Михайлова.

Министърът даде пример за наложена санкция по обществена поръчка, в която е имало изискване към участника да е изпълнил през последните три години договори, от които поне един да бъде за изработване на инвестиционен проект във фаза идейна и/или работна за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води с капацитет 10 000 еквивалент жители и поне един да бъде за изработване на инвестиционен проект във фаза идейна и/или работна на ВиК мрежи и съоръжения с дължина минимум 2 км. "Говорим за една фирма, която е работила и само тя има право да кандидатства", каза екоминистърът.

Друг пример е изискване за експерт пречистване на отпадни води, който през последните пет години да е участвал в изготвяне на минимум два инвестиционни проекта в трите фази за изграждане, доизграждане или разширение на пречиствателна станция за отпадни води, като поне един от проектите да е за пречиствателна станция за отпадни води за над 100 000 еквивалент жители. "Колко фирми са участвали в изграждането на такива станции?", попита риторично Михайлова.

Екоминистърът обясни, че не са наложили плоска финансова корекция по програмата, а индивидуална за всяка община, за да се изпълнят задължението да се докладват нередностите на ОЛАФ.

"Какви възможности ще се търсят, за да бъдат подкрепени общините, е тема, която ще коментираме с НСОРБ, когато се финализира докладът за одита на средствата от ЕС", добави Михайлова. Тя заяви, че предложените от управляващия орган финансови корекции представляват 38 млн.лв. на база изплатените вече разходи по тези договори. Общо за целия програмен период се очаква размерът да достигне максимум до 180 млн. лв.

Системите за управление и контрол на ОПОС за периода 2010-2013 г. не са били добри, смята Михайлова. Тя посочи, че като депутат в предишния парламент е задавала въпрос на тогавашния министър Томислав Дончев дали не счита, че прехвърлянето на предварителни контрол ще бъде нарушение на системите за контрол на оперативните програми. "Тогава министър Дончев каза, че няма да има проблем. Сега има проблем", отбеляза Михайлова.

Тя изтъкна, че министерството е направило всичко възможно да подобри системите чрез структурни промени, заличаване на междинното звено, което водеше паралелна кореспонденция с бенефициентите и разписване на наръчници и наредби. "Целта ни е да възстановим плащанията по програмата и да гарантираме изпълнението на всички проекти", повтори за пореден път екоминистърът.

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че процедурата по налагане на финансова корекция е европейска и се прилага еднакво във всички държави-членки, и който е извършил нарушението, за негова сметка са финансовите корекции.

Това, което завари и министър Михайлова, и по други оперативни програми колегите, е тежко "замитане под килима" на огромни проблеми, смята Златанова. Нейният дълъг опит в работата с европейските институции и показвал, че няма начин да скриеш проблема.

mediapool.bg