Кламер БГ - Бизнес новини: ГЕРБ: Счетоводни трикове крият реалната ситуация в енергетиката

ГЕРБ: Счетоводни трикове крият реалната ситуация в енергетиката

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 19:00ч.
ГЕРБ: Счетоводни трикове крият реалната ситуация в енергетиката

Прогнозираната за 2013 г. загуба на "Националната електрическа компания" от собственото й ръководство надхвърля 400 млн. лв., но в момента се правят счетоводни трикове, за да бъде намален негативният резултат до около 30 млн. лв. Това се прави като се записват бъдещите приходи, които ще получи държавната компания от бюджета от сделките по продажба на парникови квоти, но няма да промени ситуацията в енергетиката. Това заяви на пресконференция във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Бойко Борисов.

В интерес на истината, когато ГЕРБ пое управлението през 2009 г. НЕК беше на загуба от около 40 млн. лв., а после за по-малко от година бе изкарана на 100 млн. лв. печалба също със счетоводни трикове.

Добрев коментира още, че за пръв път се сваля кредитния рейтинг на НЕК, който миналия петък бе понижен от "Стандарт енд Пуърс" ВВ- на B+ с негативна прогноза заради дълговете на компанията. Това е показателно за начина, по който се управлява енергетиката, смята Добрев. По думите му пониженият рейтинг на НЕК тепърва ще има лоши последици за дружеството, тъй като ще доведе до по-високи разходи за обслужване на вземаните от дружеството кредити. Във всеки един от договорите за кредити са записани определени коефициенти за финансова стабилност, които дружеството трябва да спазва, припомни бившият министър.

Според него мотивите за сваляне на рейтинга на НЕК общо взето припокриват всичко онова, което ГЕРБ се опитва да постави на вниманието на управляващите повече от 6 месеца. В първото изречение още, с което е определен кредитният рейтинг, се казва, че кредитният рейтинг се намалява, заради неблагоприятни регулаторни решения, поставящи компаниите в енергетиката опасност, посочи Добрев. Той припомни доклад на НЕК, изнесен пред парламентарната комисия по енергетиката, според който от края на миналата година липсващите приходи са в размер на 620 млн. лева.

Нашите опасения са, че към май месец НЕК не само няма да може да покрива кредитите си, а дори няма да може да плаща заплати, заяви Добрев.

По думите му не се е налагало вдигане на изкупната цена на въглищата в държавната мина от 71.50 лв. за тон на 75 лева, при положение, че и преди повишението мините са показвали винаги добри резултати. Депутатът също така информира, че в Мини "марица Изток" в края на миналата година са били раздадени бонуси от по 1000 лв. за всеки служител, което по негови оценки прави 7 млн. еднократно плащане за всички работещи в държавната мина.

Добрев определи като екзотична идеята за реиндустриализация на икономиката и заяви, че планираните за съживяването на врачанския торов завод "Химко" 50 млн. лв. от парите на "Българския енергиен холдинг" са излишен разход. През електромера на 2 млн. домакинства ще излязат по 25 лева за тази екзотична идея, изчисли той.

Депутатът Димитър Главчев пък смята, ч трябва да се следи какво става във финансите на държавата, защото от началото на годината досега били изхарчени 1.35 млрд. лв. Това няма как да се случи, без да бъде посегнато на Сребърния фонд и фонд "Козлодуй", смята той.

Главчев припомни каква е била реакцията на политическите опоненти на ГЕРБ при подобна ситуация преди около година. Ситуацията сега е още по-тревожна, защото тогава бяха изтеглени 800 милиона за земеделските производители, които предстояха да бъдат върнати съвсем скоро, а сега са изтеглени милиард 350 милиона, посочи той.

mediapool.bg