Кламер БГ - Бизнес новини: Въртележката в НЕК продължава с жена на шефския пост

Въртележката в НЕК продължава с жена на шефския пост

Бизнес

|
Ср, 05 Фев 2014г. 19:19ч.
Въртележката в НЕК продължава с жена на шефския пост

Въртележката при директорите на "Националната електрическа компания" (НЕК) продължава да изхвърля шефове и да качва нови начело на държавното дружество. На 3 февруари 2014 г. съветът на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) е решил да махне сегашния изпълнителен директор на НЕК Йордан Желев и да назначи на негово място Екатерина Истаткова, която досега беше член на управата в дружеството. Заявлението за промените е внесено в Агенцията по вписванията на 4 февруари, когато е приключило и окончателното отделяне на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от НЕК, стана ясно в сряда.

Истаткова, чието име бе спрягано за шеф на НЕК още преди назначението на Желев, ще е първата жена начело на ключовата държавна компания и деветият й директор от лятото на 2009 г. насам. Преди да влезе в управата на НЕК, Истаткова беше член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където през 2013 г. пък се смениха шестима председатели, преди през декември да бъде назначен сегашният Боян Боев.

Йордан Желев престоя на проветривия пост три месеца и така би рекорда по краткотрайно управление на НЕК. От решението на БЕХ става ясно, че той ще бъде назначен на друг пост, но не се посочва къде. Желев пое управата на електрическата компания от Владимир Инков, който се задържа на върха на НЕК четири месеца преди да бъде назначен за съдиректор на "Южен поток България".

Така БСП и ДПС спазват станалата традиция от управлението на ГЕРБ, които смениха петима директори в НЕК, единият от които първо бе махнат, а после върнат.

В борда на НЕК се появява и ново лице. Това е Момчил Векилов Ванов, който преди ден влезе и в управата на новото дружество на БЕХ – "Енергийна инвестиционна компания", която трябва да възроди торовия завод "Химко" във Враца с инвестиция от около 50 млн. лв. и да купи частното предприятие "Ремотeкс Раднево" като част от плана на правителството за реиндустриализация на България.

Председател на съвета на директорите на НЕК остава 32-годишната Анна Димитрова, която влезе в управата при последните рокади в дружеството.

Междувременно от БЕХ съобщиха, че е приключило разделянето на активите на ЕСО от НЕК, за да се спазят изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, който не допуска производител и търговец на електроенергия да притежава и преносна мрежа, както бе в случая с НЕК, която бе собственик на ЕСО. Така притежател на двете дружества става БЕХ.

В НЕК остават водноелектрическите централи, а ЕСО поема преносната електрическа мрежа. Според Търговския регистър внесеният капитал на ЕСО е над 66 млн. лв. от апортни вноски, а на НЕК - 1.063 млрд лв.

От БЕХ изтъкнаха, че правното, организационното и финансовото отделяне или преструктуриране на дейностите на двете дружества е станало само с усилията на вътрешните експерти на холдинга и компаниите и с помощта на Министерството на икономиката и енергетиката. От ГЕРБ бяха наели консорциум от външни консултанти за разделянето на двете дружества, но договорът с него бе прекратен.

Отделянето на ЕСО като собственик на електропреносната мрежа ще позволи на дружеството да стартира процеса по сертифициране като независим преносен оператор, като последваща стъпка за развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар съобразно изискванията на третия либерализационен пакет, пише в съобщението на БЕХ.

mediapool.bg