Кламер БГ - Бизнес новини: Въпреки бурните протести, ГЕРБ и ДПС разчистиха терена за Lafka в Бургас

Въпреки бурните протести, ГЕРБ и ДПС разчистиха терена за Lafka в Бургас

Бизнес

|
Вт, 22 Апр 2014г. 14:19ч.
Въпреки бурните протести, ГЕРБ и ДПС разчистиха терена за Lafka в Бургас

Десетки търговци на дребно освиркаха местния парламент в Бургас, след като мнозинството на ГЕРБ гласува във вторник да отпадне ограничението "един търговец - един павилион". Промяната в Наредбата за преместваемите обекти вече позволява на търговците да притежават повече от един павилион в различни точки на града, изграден върху общински терени.

От Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в Бургас протестираха срещу предложението на ГЕРБ, защото, според нея, отпадането на ограничителния текст ще даде възможност за появата на монополист с огромен финансов ресурс, който ще ги изхвърли от пазара.

"По този начин ще погребат стотици фирми, които изхранват стотици семейства. С това решение на общинската група на ГЕРБ в Бургас за пореден път доказаха, че са протежета на Делян Пеевски”, заяви пред Нова телевизия Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас.

Сесията на Общинския съвет в Бургас бе прекъсната от няколко десетки протестиращи търговци, които влязоха в залата и поискаха да останат там. Те настояха да присъстват, докато се обсъжда предложението за преместваемите обекти, което по настояване на БСП бе първа точка от дневния ред.

Въпреки протеста промяната бе приета само с гладовете на ГЕРБ. Опозицията от БСП и НФСБ гласува против, четирима съветници се въздържаха.

Така Общинският съвет изпревари решение на съда, към който се обърнаха дребни търговци, след като стана известно, че веригата Lafka вече е получила разрешение от общината да разположи 16 обекта в Бургас, докато на другите търговци се разрешава по един.

Опасенията от днешното решение е, че близо 5000 души ще бъдат обречени на глад. Според Асоциацията на дребния и средния бизнес в Бургас, предложението на общинските съветници от ГЕРБ не само няма да ограничи монопола, което е формалният мотив за прокарването му, а обратното – ще обслужи една-единствена търговска верига – Lafka на "Табак маркет”, която е част от структурата на "Булгартабак". Собственикът на холдинга е "таен", според решението на КЗК, но множество данни сочат, че е на народния представител от ДПС и кандидат за евродепутат Делян Пеевски.

"Няма как да се развали търговската сделка с веригата, затова пък и останалите собственици на павилиони ще могат да имат повече обекти", каза водачът на ГЕРБ в местния парламент Димитър Людиев.

"Трябва да дадем възможност на местните търговци да се развиват и сами да преценят дали да разширяват обектите си", допълни Людиев, който е сред вносителите на предложението, което Общинският съвет гласува.

"Аз мисля, че търговците си търсят начин да работят в среда, която да не е конкурентна. Трябва да дадем възможност на всички да работят при равни условия. Нека да се конкурират, който е по-добър търговец, той ще остане на пазара. Това е нашата логика в предложението, което правим. Lafka са собственици на 16 павилиона, това е търговска сделка. Обърнах се към юристите как може да се развали, но няма начин. След като няма законова форма, тогава трябва да се даде възможност на местните търговци да се развиват и те да имат повече обекти. Даваме възможност на търговците сами да преценят как да действат – дали да имат повече”, обясни Людиев.

"Искаме да помогнем на малките, които имат по няколко обекта, но с различни фирми”, допълни общинският съветник. Той обаче призна, че настоящата наредба се заобикаля лесно, като един търговец регистрира няколко фирми за всеки от преместваемите обекти.

След което прехвърли отговорността на държавата, ако се появял монопол. "Държавата трябва да реагира, ако има монопол”, каза той и подчерта, че веригата Lafka, срещу която дребните търговци в Бургас протестираха и в средата на март, е закупила будките си от вестникарска група "на съвсем пазарен принцип” и не се ползва с протекции от местната власт в Бургас.

Дребните търговци роптаят, че "равните условия” поставят една верига в по-благоприятно положение на пазара.

"Ще атакуваме новата поправка, защото се създава монопол с помощта на общината и държавата. В тази фирма, тази монополна верига конкуренция няма. Вече започнаха с неконкурентни прийоми – те връщат 5% от стойността на всеки клиент, закупил кутия цигари, а при нас е заложена 5% печалба. Те са производители и могат да си го позволят, а ние не можем да си го позволим”, заяви председателят на Асоциацията на дребния и средния бизнес Николай Димитров.

Той обвини лично общинския съветник от ГЕРБ Людиев, като напомни, че само преди три месеца е бил на коренно противоположно мнение за монопола на Lafka. "Какво ви накара да промените мнението си?” попита той.

"Аз като политик няма да си позволя да нарушавам никакви закони. Аз съм изстрадал навлизането на пазара на нови играчи, но в пазарна икономика трябва да се създават конкурентни среди. Няма законова форма, която да стимулира определена верига”, заяви Людиев в отговор.

Николай Димитров заяви пред общинските съветници, че представителите на бизнеса приемат промяната като безпринципна. "Преди 4 години взехте решение никой да няма повече от един обект, защото това щяло да насърчи малкия семеен бизнес. Защо сега изменяте това и подпомагате монополите? Така ще отворите врата за всяка една голяма фирма и ще заличите дребните търговци. Затривате малките фирми, а ние се наслушахме на лъжи. Погледнете хората в очите и вземете правилното решение", призова той.

По думите му новата поправка е "опит да се заобиколи решението на Административния съд в Бургас", който отмени наредбата заради условието в тях да се продават и вестници, и цигари. "Тя ще обезсмисли решението на съда, ще създаде опасен прецедент в Бургас – ще се отворят врати за всяка голяма фирма да вземе мястото на дребния търговец”, каза Николай Димитров.

Георги Дражев от НФСБ подкрепи протестиращите с думите, че това е пореден опит да се заличи малкия бизнес. "Ние сме на първо място по брой молове в страната. Сега се прави един голям нов, във формата на преместваеми обекти. Най-добрите места биват раздавани на близки хора, а бургазлии биват гонени. Градът ни е мащеха за местните хора, а подпомагат чуждите", заяви той под одобрителните възгласи на протестиращите.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Людиев отвърна, че са направени поне четири срещи с асоциацията. "Предложението имат за цел да се даде право да имате повече от един обект. Сега много търговци имат по няколко, но ги регистрират като друга фирма", каза той, докато недоволното множество му подвикваше "лъжец".

Общинският съветник от НФСБ Валентин Касабов обяви, че администрацията и мнозинството от ГЕРБ обслужват интересите на ДПС. "Един е Пеевски, а Димитър Николов (кметът на Бургас от ГЕРБ - бел. ред.) е неговия пророк“- заяви лидерът на националистическата партия.

"Г-н Людиев, вие продавате една баничка на цената на две", викаше Касабов, а недоволното множество му пригласяше с възгласи "престъпник", отправени към общинския съветник от ГЕРБ.

"Имам информация, че всеки един от вас е взел пари, за да гласува положително за тази докладна. ДПС е антиконституционна и вие я подкрепяте. Всеки от вас взима чувалчета с пари и това води до вашето нечистоплътно изказване. Искате да се строят джамии", продължи Касабов.

"Предложението един търговец да има повече от един търговски обект е внесено от самите хора още през 2010 година", каза Руслан Карагьозов. Представители на бизнеса заявиха, че това е вярно, но тогава не са знаели, че е възможно да има монопол.

"Не успях да чуя истинските мотиви за тази докладна. Не бива да използваме хората в тази зала. Нужно беше да оттеглите докладната, защото ГЕРБ в този град остава сам с подобни предложения. В докладната се пише за равни възможности, но хората нямат равен старт. Не могат всички да бъдат едри търговци и можехме да разсъждаме по-логично. Ние ще гласуваме против, защото така ще се унищожи малкия бизнес", каза Евгений Мосинов от БСП.

Таня Бобчева, която е собственик на преместваем обект в Бургас, е възмутена, че се използва обществен ресурс, за да се създаде монополна структура. "Общинските съветници от ГЕРБ казват, че ще бъдем равнопоставени – в момента от години няма позиции за обекти за нас, позициите са за фирмите с много пари”, каза тя.

Бобчева посочи, че в града се появяват нови преместваеми обекти, без да са обявени позиции за тях.

Напоследък две будки на веригата Lafka станаха обект на нападения – едната е била изпочупена, а втората – ограбена. "Тези прояви не са насочени към тази верига, нашите обекти също са обект на такива нападения, но те не се отразяват за разлика от посегателствата срещу голямата фирма. По-скоро обикновени граждани, които споделят нашето мнение, а не хора от нашия бранш”, коментира още Бобчева пред Нова телевизия.

mediapool.bg