Кламер БГ - Бизнес новини: Втори опит за промени в ръководството на борсата

Втори опит за промени в ръководството на борсата

Бизнес

|
Пет, 16 Май 2014г. 18:27ч.
Втори опит за промени в ръководството на борсата

След като отбеляза тържествено 100-годишнината на Българската фондова борса (БФБ-София) през седмицата сега управляващите ще се опитат да направят втори опит за промяна на ръководството й. Това става ясно от Търговския регистър.

Министерството на финансите е вписало нова точка към дневния ред на общото събрание на акционерите на БФБ-София, което е насрочено за 3 юни 2014 г.

Финансовото ведомство предлага предсрочно прекратяване на мандата на членовете на съвета на директорите Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български и избиране на тяхно място на Наталия Стоянова Петрова, Иван Кутлов и Димо Спасов.

Това е втори опит за смяна на ръководството на борсата. В началото на годината ведомството на министър Петър Чобанов искаше да смени Ягодин, Големански и Български, като на тяхно място предлагаше Гергана Чавдарова Беремска-Караджова, Димо Спасов и Иван Кутлов.

Решението мина през общото събрание, но беше обжалвано и това блокира смяната на ръководството.

В новото предложение на финансовото министерство вместо Беремска-Караджова е предложена Наталия Стоянова Петрова, която е в листата за евродепутати на БСП.

Акционерите на БФБ-София АД ще гласуват за дивидент от 0.112 лв. на акция на редовно общо събрание.

Акциите на БФБ-София АД поскъпват с 66% в последните 12 месеца до 4.59 лв. за брой и 30.2 млн. лв. пазарна капитализация.

Правителството на Пламен Орешарски стартира в началото на годината продажбата на 50% от акциите на БФБ-София. За целта беше обявена процедура за избор на оценител. Няма публично съобщение до къде е стигнала процедурата.

mediapool.bg