Кламер БГ - Бизнес новини: Втори кабинет не прави нищо за скандалните горски заменки

Втори кабинет не прави нищо за скандалните горски заменки

Бизнес

|
Ср, 22 Ян 2014г. 13:03ч.
Втори кабинет не прави нищо за скандалните горски заменки

Българските граждани ще платят 2 млрд. лв. сметка на олигарсите, които купиха срещу жълти стотинки в периода 2003-2009 г. държавни гори с обща площ над 4 хиляди декара, чието предназначение бе променено и повечето от тях са застроени. Това предупредиха за пореден път от коалицията на граждански и екоорганизации "За да остане природа в България" на пресконференция в сряда по повод очакваното решение на Европейската комисия по казуса и изготвените от правителството поправки в Закона за държавната помощ, с които може да се уреди проблемът.

Коалицията посочи, че второ правителство не предприема нищо по казуса с извършените над 147-те заменки на гори от правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Сделките бяха пратени от бившия земеделски министър Мирослав Найденов в прокуратурата, която от своя страна препоръча на правителството да предоговори цените на горите до пазарните, а срещу двама бивши министри на земеделието – Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и срещу бившия шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков бяха образувани в началото на 2011 г. дела, чийто развой обаче така и не стана ясен. В края на 2012 г. Найденов заяви, че държавата ще си иска заменените гори или разликата до пазарните им цени, но три месеца по-късно правителството на ГЕРБ подаде оставка и така и не стана ясно дали въобще са започнали действия в тази посока. Междувременно пък се оказа, че практиката за продажба на държавни земи и гори на занижени цени е продължавала и при ГЕРБ.

От "За да остане природа..." припомниха, че практически всички заменки на гори в този период са направени на занижени поне двойно цени, а после от сделките са се облагодетелствали определени лица, а държавата е ощетена с милиарди левове.

Освен това много от заменките нарушават законите като са предоставени крайбрежни дюни, публична държавна собственост на горския фонд. Организацията припомня за сделките с апетитни зони на черноморското крайбрежие Зона А и Б като Камчийски пясъци, Сребристия бряг – Каварна, Несебър, Царево и др. и в райони с планирани планински курорти. Скандални са заменките в района на Искровете над Говедарци за планирания мега ски курорт или под връх Перелик все със същата цел, смята екокоалицията.

Тя настоя отново всички заменки, направени в територии от екологичната мрежа НАТУРА 2000, като сделките в района на Камчийски пясъци на дъщерните фирми на "Райфайзен инвестмънт – Виена“, на фирмата "Рила спорт“, на СТЦ "Перелик“ и други подобни да бъдат обявени за нищожни, поради явното противоречие на направените замени и декларираната им цел и явната им цел за промяна на начина на трайно ползване. "В противен случай ще има кумулиране на нарушения по Директивата за дивите птици и Директивата за природните местообитания, доколкото са инициирани процедури за застрояване на тези територии и промяна на тяхното предназначение, без преди това да е направена оценка за съвместимостта на тези дейности с екологичната мрежа", смятат от екокоалицията

Тя призова държавата да започне да си търси разликата в пазарните цени при на правените заменки, тъй като всяка събрана сума ще намали съответно размера на евроглобата. Другият вариант е сделките да се разтрогнат.

mediapool.bg