Кламер БГ - Бизнес новини: Все повече се търсят жилища "на зелено", по-големи по площ и в центъра

Все повече се търсят жилища "на зелено", по-големи по площ и в центъра

Бизнес

|
Вт, 22 Апр 2014г. 15:39ч.
Все повече се търсят жилища "на зелено", по-големи по площ и в центъра

Сделките с жилища "на зелено" се завръщат като тенденция в първото тримесечие на тази година, сочат тенденциите, регистрирани от компанията за недвижими имоти "Адрес". Сделките на етап груб строеж отново са факт на пазара на жилища. Те са десет на сто от покупките на имоти в първите три месеца на годината.

Недовършените все още имоти са най-често избор на родители, които купуват апартамент за децата си, с цел да се ползва след години. Това е и избор на семейства, които притежават първо жилище и искат да се преместят на по-голяма площ. Купувачите вече търсят и по-обширни жилища. Една четвърт от покупките през тримесечието са с инвестиционна цел.

Според брокерите е дошъл краят на малките помещения, наподобяващи кутийки. Пространствата, които се проектират, са с около 30 процента по-обширни. Търсят се имоти в центъра на София.

Без съществени промени остават цените за квадратен метър жилищна площ. Средната стойност за София е 660 евро на квадратен метър, приблизително такава е и във Варна, в Пловдив - 500 евро за квадратен метър, в Бургас - около 480. На пазара на наеми има глад за по-качествени жилища в София.

Прогнозата за следващите месеци - стабилност на цените и по-активно търсене. Яснота в регулацията, засягаща кредитите, би дала допълнителен тласък на пазара на жилища.

Същевременно справка в Националния регистър за ново строителство и реконструкции, воден в Министерството на инвестиционното проектиране, показва, че през 2013 г. има ръст на новото строителство с 21.96% спрямо предната година. Това се случва за първи път от 5 години насам, отбелязват от министерството.

В регистъра се води статистика на всяка новострояща се сграда в страната от 10 години насам.

Най-голям ръст на ново строителство има в София - 28.23 на сто. Ваканционните имоти отчитат ръст с 19.35 на сто, следвани от жилищното строителство с 16.74 на сто.

Пикът на строителството на офис сгради остава в миналото. Миналата година то е отбелязало слаб ръст от 3%, отбелязват от министерството.

mediapool.bg