Кламер БГ - Бизнес новини: Властта отказа да прати на прокуратурата покупката на дела от ПИБ

Властта отказа да прати на прокуратурата покупката на дела от ПИБ

Бизнес

|
Ср, 20 Ян 2021г. 13:25ч.
Властта отказа да прати на прокуратурата покупката на дела от ПИБ

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказаха да пратят на прокуратурата доклада на временната парламентарна комисия за покупката на държавния дял в Първа инвестиционна банка (ПИБ) срещу близо 140 млн. лв. през лятото на 2020 г.

Предложението бе направено от БСП, но с гласовете на ГЕРБ, патриотите и няколко представители на ДПС идеята беше отхвърлена. Левицата поиска в решението на Народното събрание за приемане на доклада да се запише, че той се праща на прокуратурата заедно със стенограмата от изказването на депутата Румен Гечев.

Според доклада на временната комисия, който бе приет от депутатите, сделката за дела от ПИБ е законна.

В началото на юли държавата купи 18.35% дял в ПИБ срещу близо 140 млн. лв., за да увеличи капитала на банката, което бе последното условие, поставено от Европейската централна банка и Европейската комисия, за приемането на страната в чакалнята за еврото и Банковия съюз на ЕС. За да сделката се води пазарна и за да няма нарушение на правилата за държавна помощ, ЕК поиска държавата да участва с максимум 70% в увеличението на капитала, а останалите 30% трябваше да се купят от частен инвеститор. Такъв се появи буквално в последния момент – чешкият милиардер и собственик на най-голямата лотарийна компания в Европа Sazka Group Карел Комарек. Той плати 58.7 млн. лв. за 7.87% от капитала на банката – дял, с който на практика нито може да участва в управлението, нито да му носи дивидент в близко бъдеще.

Основната критика на Румен Гечев и колегите му от БСП бе за цената, на която държавата закупи акциите в ПИБ – 5 лв. за брой при търгуема стойност на "Българската фондова борса" към онзи момент 2-3 лв.

"Защо държавата плати двойна спрямо пазарната цена за тези акции", попита отново Румен Гечев, който уточни, че в последно време цената е още по-ниска – към 1.80 лв.

Още по време на анкетната комисия зам.-шефката на Комисията за финансов надзор Мария Филипова обясни, че по закон публичните компании не могат да обявяват цена на акциите под балансовата им стойност, която за книжата на ПИБ е изчислена на 8.87 лв. за брой. Именно затова първоначалното предложение на ПИБ от декември 2019 г. е било за 8 лв. за акция. При одобряването на проспекта обаче КФН се намеси на два пъти и в крайна сметка утвърди цена от 5 лв. От обясненията на Филипова пред депутатите излезе, че държавата не само не е надплатила акциите на ПИБ, но дори била получила сериозна "отбивка" от цената.

Дори този аргумент обаче не успокои левицата.

"Приказките са много, истината е, че правителството удари печата и подари 50 млн. лева на българския народ на техни приятели - частни инвеститори", каза Румен Гечев. По думите му "наближава времето след два месеца да се затвори багажникът на джипката и да спре изтичането на парите на данъкоплатците".

До момента няма официална информация дали държавата през Българската банка за развитие е поискала да има свой представител в управлението на ПИБ, както обещаваше бившият финанснов министър Владислав Горанов. Румен Гечев обясни, че другото обещание на премиера Бойко Борисов - ПИБ обратно да си изкупи акции и да плати лихва на държавата, също няма как да се осъществи.

Председателят на временната комисия Евгения Ангелова от ГЕРБ коментира, че това е стратегическа сделка, която е била проведена законосъобразно. "Тази сделка е изрядна, тя е необходима, доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които изслушахме по време на заседанията на временната комисия. Резултатът е налице - България е приета в ERM II и в Банковия съюз, ползите многократно надхвърлят инвестициите в тези акции", заяви Ангелова.

mediapool.bg