Кламер БГ - Бизнес новини: Висшият екологичен съвет одобри българското морско трасе на "Южен поток"

Висшият екологичен съвет одобри българското морско трасе на "Южен поток"

Бизнес

|
Пон, 27 Ян 2014г. 17:16ч.
Висшият екологичен съвет одобри българското морско трасе на "Южен поток"

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) одобри инвестиционното предложение за строежа на морското трасе на газопровода "Южен поток" в българските териториални води, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник. Предстои екоминистърът да издаде оценка за въздействие върху околната среда, която е вид разрешение за строежа, планиран да започне през второто тримесечие на 2014 г.

Става въпрос за изграждането на газопровода от границата между турската и българската изключителна икономическа зона в Черно море до брега край Варна. Морският участък от руския град Анапа до българския плаж Паша дере се реализира от компанията "Южен поток Транспорт", в която 50 процента държи руската "Газпром", италианската ЕНИ притежава 20%, а "Електрисите де Франс" и немската "Винтерсхал" имат по 15 на сто.

ВЕЕС е приел единодушно и с пълно мнозинство предложения от инвеститора безизкопен метод за преминаването на тръбопровода през Паша дере. Според неговите членове за реализацията на проекта са предложени условия и мерки, които ще предотвратят или намалят вредни въздействия върху околната среда от експлоатацията на газопровода.

На заседанието на съвета е трябвало да се разгледа и доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение на АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на съоръжение за третиране и намаляване на обема на радиоактивните отпадъци на държавната централа. Той обаче е отложен, заради искане на румънското екоминистерство за удължаване на срока за отговор по трансграничната процедура по ОВОС.

mediapool.bg