Кламер БГ - Бизнес новини: Виетнам може да отложи строежа на първата си АЕЦ

Виетнам може да отложи строежа на първата си АЕЦ

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 12:33ч.
Виетнам може да отложи строежа на първата си АЕЦ

Възможно е Виетнам да отложи строежа на първата си атомна централа до 2020 г., съобщават местни медии, цитирайки изявление на премиера Нгуен Тан Зунг, предаде руското издание РусЕнерджи. Стартът на проекта бе насрочен за 2014 г.

Въпросът за възможното отлагане а ядрения строеж е бил повдигнат на среща между представители на виетнамското правителство и държавната нефтена корпорация. На нея премиерът заявил, че приоритет е безопасността и правителството няма да започне строежа, докато не бъдат спазени изискванията за стандарти.

Става въпрос обаче по-скоро за капацитета на виетнамските органи за контрол върху използването на ядрената енергия, отколкото за самия проект, който трябва да се реализира от руската "Атомстройекспорт".

Изданието припомня, че миналата седмица шефът на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано призова виетнамските власти да създадат независим орган за контрол върху използването на ядрената енергия.

Междуправителственото споразумение между Виетнам и Русия за строежа на първата АЕЦ в страната още през октомври 2010 г. След това двете държави подписаха и кредитно споразумение за изграждането на АЕЦ "Нинтхуан" с два блока по 1000-1200 МВ мощност, които трябваше да станат готови през 2023-2024 г. Тяхната стойност се оценяваше на 10 млрд. долара.

mediapool.bg