Кламер БГ - Бизнес новини: Видин станал голям град без политическа подкрепа

Видин станал голям град без политическа подкрепа

Бизнес

|
Четв, 30 Ян 2014г. 17:00ч.
Видин станал голям град без политическа подкрепа

Видин е влязъл в семейството на големите градове по новата оперативна програма "Региони в растеж", без да е взимано политическо решение, а на базата на концепцията за пространствено развитие, одобрена от правителството на ГЕРБ. Така министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева отговори на въпрос на бившия строителен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова по време на блиц контрола в парламентарната комисия по регионално развитие.

Тихомълком Видин влезе в градовете второ ниво заедно с Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград, с което си гарантира повече европейски средства до 2020 г.

Видин не отговаря на заложените критерии в момента, но има потенциал да ги достигне до 2020 г. По същия начин стои и включването на Велико Търново и Благоевград във второ ниво, каза министър Терзиева.

Така тя намекна, че включването на Велико Търново и Благоевград, чиито кметове са от ГЕРБ, също е политическо решение на предишното правителство.

На практика ние изпълняваме ваше решение, защото сте забравили да включите Видин, отбеляза Терзиева.

Павлова попита дали това е гласувано с решение на правителството, но се оказа, че този "технически акт" по думите на Терзиева й е убягнал. Ако е необходимо да бъде взето специално решение на кабинета по този въпрос, ще го вземем, допълни министърът на регионалното развитие.

Засега няма промяна в бюджета на оперативна програма "Регионално развитие" и към момента той остава 1.35 млрд. евро за 2014-2020 г., допълни Терзиева. Тя потвърди, че се водят преговори в кабинета как да бъде разпределен ресурсът от над 7 млрд. евро.

"Дали ще получим допълнителни пари още е рано да се каже, сигурно е само, че бюджетът няма да е по-малък от 1.3 млрд. евро", каза Терзиева.

В момента бюджетът по новата програма "Региони в растеж" е с около 300 млн. евро по-нисък от настоящия програмен период.

mediapool.bg