Кламер БГ - Бизнес новини: Вигенин обяви, че "Южен поток" не е под заплаха

Вигенин обяви, че "Южен поток" не е под заплаха

Бизнес

|
Вт, 10 Юни 2014г. 14:04ч.
Вигенин обяви, че "Южен поток" не е под заплаха

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че "Южен поток" не е под заплаха и не е спрян.

"Не виждам никаква причина за тези драми, които се разиграват през последните дни", каза Вигенин.

Той заяви, че няма разнобой в позицията на правителството за "Южен поток?", а изявлението на премиера Пламен Орешарски, че спира проекта, "доколкото разбирам от него, е временно спиране на конкретни дейности по реализацията, докато уточним нещата с Европейската комисия". Външният министър обяви, че очаква премиерът да доизясни въпроса в парламента, за да "не оставя самият той възможност за най-различни интерпретации".

Вигенин, който напоследък е свел до минимум публичните си изяви, каза, че последните месеци е посетил всички страни, през които минава трасето и всички външни министри са потвърдили политическата си подкрепа за проекта.

"Широка подкрепа е налице и в България - от всички институции и от основните политически сили. Трябва само да покажем, че (ще) се реализира по европейските правила, което е и в наш интерес. Очаквам съмненията на Европейската комисия да бъдат преодолени аргументирано от българските експерти, диалогът започва още тази седмица", заяви Вигенин във Фейсбук.

По думите му ако тръгнем да го строим против европейските правила, това поставя под въпрос изцяло проекта. По-късно от молдовска земя, той коментира, че "първият

прочит на съмненията на ЕК показва, че няма да имаме сериозни затруднения да отговорим аргументирано на тези въпроси и в много близка перспектива работата да бъде възобновена".

В петък се очаква у нас да пристигнат експерти от Брюксел, с които да се обсъди привеждането на тръбопровода в съответствие с европейските изисквания. Европейската комисия вече стартира наказателна процедура срещу София, а според експерти и политици спирането на еврофондове за страната ни също е отражение на упорството на страната ни относно реализацията на газопровода в сегашния му вид.

Външният министър свърза "Южен поток" и с въпрос за ресора на бъдещия еврокомисар.

"Когато на тези въпроси се гледа от гледна точка на това, че предстои формиране на нова ЕК, не е без значение от какви позиции тръгваш да се бориш за един или друг ресор - като страна, която уважава европейското законодателство, или като страна, която въпреки него, се опитва да прокара едни или други проекти", каза Вигенин, цитиран от БТА

"Това е доста комплицирано", обясни той и допълни, че проявява "симпатия и пълно разбиране за това нелеко решение на Орешарски".

"То обаче не слага кръст на "Южен поток", а ще направи по-възможен проекта веднага след като бъдат изчистени колебанията на ЕК", отбеляза министър Вигенин.

След като премиерът Пламен Орешарски прецени да обяви, че София спира "Южен поток" в присъствието на американски сенатори, сега Вигенин уточни, че "моето разбиране е, че няма никаква връзка между посещението на американските сенатори и решението на премиера да спре временно работата до изясняване на проблемите".

"Разчитам скоро да бъдат дадени допълнителни разяснения, за да се спрат спекулациите и за да се очертаят следващите стъпки на институциите по този важен за енергийната сигурност на България проект", посочи Вигенин.

Орешарски съобщи, че е разпоредил спирането на действията по строежа на газопровода "Южен поток" през българска територия до уточняване с Брюксел след срещата си със сенаторите от американския Конгрес Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

mediapool.bg