Кламер БГ - Бизнес новини: ВиК-Добрич се разплаща с "Енерго-Про" и си търси нов доставчик на ток

ВиК-Добрич се разплаща с "Енерго-Про" и си търси нов доставчик на ток

Бизнес

|
Пон, 13 Ян 2014г. 12:22ч.
ВиК-Добрич се разплаща с "Енерго-Про" и си търси нов доставчик на ток

Държавното ВиК-Добрич вече е изплатило 1.3 млн. лв. от натрупания си към "Енерго-Про" дълг за доставена електроенергия, през януари ще си погаси останалите 200 хил. лв. борч, а междувременно ще си търси нов снабдител с ток на свободния пазар. Това съобщи в понеделник управителят на водния оператор Юлиян Иванов.

Водоснабдителното дружество от дълги години не си плаща редовно сметките за тока, заради което неведнъж в последните няколко години е заплашвано от доставчика със спиране на захранването на помпените му обекти, а в края на миналото лято това се случи с административната сграда. По-късно обаче бе сключен споразумителен протокол за разсрочено погасяване на дълга.

След като поправки в закона на енергетиката принудително извадиха на свободния пазар всички фирми, които не попадат в определението за малки и средни предприятия, водното дружество трябва да си доставя енергия от свободния пазар, но за целта трябва да няма дългове към предишния си снабдител.

Сега Иванов съобщи, че на 14 януари ВиК-Добрич ще проведе търг за избор на нов доставчик на електрическа енергия. Към поръчката засега са проявили интерес шестима кандидати, целта е да бъде постигната такава цена на електрическия ток, която да не предизвика поскъпване на водата. Офертите ще бъдат отворени в присъствието на журналисти.

На близо 1300 абонати с повече от три неплатени сметки водоподаването е ограничено, за да може "ВиК" да събере натрупаните вземания от потребители. Почти няма юридически лица със задължения, единствено в курорта "Русалка" водата е спряна, каза управителят на дружеството.

mediapool.bg