Кламер БГ - Бизнес новини: Великобритания: Г-7 да планира ограничаване на енергийната зависимост от Русия

Великобритания: Г-7 да планира ограничаване на енергийната зависимост от Русия

Бизнес

|
Вт, 22 Апр 2014г. 18:28ч.
Великобритания: Г-7 да планира ограничаване на енергийната зависимост от Русия

Русия използва статута си на енергийна суперсила, за да упражнява натиск върху други държави, заяви британският енергиен министър и допълни, че на срещата на страните от Г-7 през май трябва да се обсъдят начини за намаляване на зависимостта от руския газ.

В статия, публикувана във вторник във в. "Таймс", министър Ед Дейви посочва, че Великобритания ще използва срещата, за да представи глобален план за развитие на алтернативни енергийни източници и мрежи за доставка, в опит да се ограничи възможността на Русия да използва газовите си резерви като геополитически инструмент, предаде Ройтерс.

Групата на Г-7, в която участват водещите индустриални сили, обяви енергийната сигурност за свой приоритет след като Русия анексира украинския регион Крим миналия месец и Москва заплаши, че може да спре газовите доставки за Европа, ако конфликтът около Украйна се задълбочи.

Не може Русия да държи отделни страни като заложници, смята Ед Дейви. Имаше поне два, ако не и три случая в последно време, когато Русия се опитваше да използва своя статут на енергийна суперсила по доста агресивен начин, допълни той.

Русия доставя около една трета от използвания в ЕС природен газ, като 40% от доставките минават през Украйна.

Срещата на Г-7 ще се проведе на 5 и 6 май.

"Това е реална възможност да покажем на Русия, че имаме предвид бизнес чрез подобряване на енергийната сигурност и надеждност", каза Ед Дейви.

По думите му трябва да се обсъдят всички възможности – диверсификация на газовите доставки чрез внос от САЩ, от добив на шистов газ, както и подпомагане на държави, които получават много газ, а не би трябвало. Може би Япония ще включи един от своите ядрени реактори, каза британският министър.

Руският премиер Дмитрий Медведев и руски парламентаристи коментираха във вторник, че приказките за внос на газ от САЩ са блъф и Москва е по-заинтересована от всякога да разнообрази дестинациите за износ на своя природен газ.

Руският монополист "Газпром" заяви, че ще е в състояние да посрещне нарастващото търсене на газ в Европа благодарение на новите си проекти, независимо, че ЕС се опитва да намери други източници.

Самата Великобритания е в благоприятна позиция, тъй като внася природен газ предимно от Норвегия.

Полският премиер Доналд Туск, чиято страна обаче е сред най-зависимите в ЕС от руски газ, настоя за създаване на европейски енергиен съюз срещу монопола на руските доставки.

mediapool.bg