Кламер БГ - Бизнес новини: Вашингтон замрази активи на избрания строител на "Южен поток" у нас

Вашингтон замрази активи на избрания строител на "Южен поток" у нас

Бизнес

|
Пон, 28 Апр 2014г. 18:46ч.
Вашингтон замрази активи на избрания строител на "Южен поток" у нас

САЩ замразиха в понеделник активите на тяхна територия на руската компания "Стройтрансгаз", за която информирани източници твърдят, че е избрана да изгражда българския участък на газопровода "Южен поток", но смесеното дружество за реализацията на проекта у нас и икономическото министерство мълчат по въпроса, докато "Газпром" обяви, че строежът ще започне през лятото.

На "Стройтрансгаз" и пет нейни дружества е забранено и да прави бизнес със САЩ като част от разширяването на санкциите срещу Русия заради анексирането на полуостров Крим от Украйна. Главният акционер в "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко вече е обект на предишните санкции на САЩ и са му забранени посещенията там, но сега е засегната и тази негова компания, както и още 16 руски компании, сред които "Трансойл" и "Волга груп", където Тимченко също има участие.

На фона на предприетите нови санкции срещу руските компании българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев упорства за реализацията на проекта "Южен поток", макар да не е ясно как това ще започне през лятото при положение, че все още "Южен поток България" не обявява кой е спечелил процедурата за избор на компания, която да проектира, достави оборудването и построи българското трасе на газопровода. Поръчката за 3.3 млрд. евро е най-голямата за българския пазар, след конкурса за изграждане на АЕЦ "Белене", където крайната оферта бе само малко по-висока от тази за "Южен поток" – 3.997 млрд. евро.

Отделно от това Европейската комисия обяви преговорите с Русия по привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство за замразени и нееднократно предупреди България, че не само експлоатацията на тръбата, но и поръчките за строежа трябва да отговарят на евростандартите. Миналата седмица дори в Брюксел имаше по въпроса среща между Стойнев и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, след която двете страни дадоха противоречива информация за разговора.

В понеделник Стойнев отново коментира пред журналисти в Хасково, че реализирането на проекта "Южен поток“ означава за България сигурност на доставките, работа за бизнеса и 5 000 работни места и точно това бил обяснил на Йотингер, с когото се срещнал, не за да му казва "да". Той обвини предишните управляващи от ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, че "играят безотговорно като залагат политически бомби пред реализацията на проекта и дезинформираха комисаря Йотингер".

Стойнев цитира данни от изследване на "Галъп Интернешънъл", според което 52% от българските граждани смятали, че изграждането на "Южен поток" е в интерес на България. Само 17% били на обратното мнение. Проучването е представително за българите над 18 г., допълни той.

Според министъра "Южен поток“ е европейски проект и усилията на сегашното правителство са насочени към това той да се реализира.

Докога ще имаме политици, които козируват на Европа, пита икономическият министър. По неговите думи изборите са за това – да изпратим в Европа наши представители, които там да се борят за нашите интереси, а не да казват "да“ на всичко.

mediapool.bg