Кламер БГ - Бизнес новини: Ваньо Танов: Правителството назначава "готови хайдуци" в митниците

Ваньо Танов: Правителството назначава "готови хайдуци" в митниците

Бизнес

|
Нед, 02 Фев 2014г. 19:33ч.
Ваньо Танов: Правителството назначава "готови хайдуци" в митниците

Тъй като не знае докога ще остане на власт, правителството залага на проверени хайдуци, които са наясно със схемите в митниците, каза бившият шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов в неделя пред Нова телевизия.

В митниците има безвластие. Нивото на събираемостта на акцизите е като през 2012 г., посочи Танов. Нивата на изпълнение през 2013г. са под нивата за 2012-та, тоест 2013-та се явява нулева година за приходите в държавата и това не е само по отношение на акциза. По отношение на ДДС неизпълнението е към 240-270 млн., коментира още той.

Положихме огромни усилия митниците да бъдат с нужния авторитет не само в България, но и в Европа. За три години вдигнахме летвата в приходната част с близо 2 милиарда, а сега се връщаме назад. Събирането на пари и задоволяването на политически интереси не могат да вървят заедно. Тези, които дават пари за партиите, не дават собствени пари, а преди това откраднати от държавата, коментира Ваньо Танов.

Имам чувството, че в момента, понеже не се знае колко ще продължи това правителство, то търси готови хайдути. И те веднага започват, защото знаят схемите и механизмите, те са добре подготвени митнически специалисти и познават много добре материята. Нямам статистика колко от уволнените от мен са върнати обратно, но почти всички, които са на централно управление, са освободени и преместени, коментира Танов.

Той твърди, че докато е оглавявал Агенция "Митници"е имал голяма кадрова свобода и нито един не е бил назначен по политически причини.

Почти всички, които по негово време са били на възлови позиции в централното управление на агенцията, сега били преместени в "петнайста глуха".

Танов бе освободен от поста в края на август.

По оценка на Танов и сега продължава да върви контрабандата през основните пунктове - Калотина и Капитан Андреево. Това се случило, защото началниците им били заплашени, че ако не рекетират вносителите с цел да пълнят партийни каси, ще бъдат уволнени.

mediapool.bg