Кламер БГ - Бизнес новини: ВЕИ-инвеститори: Премиерът заблуждава обществото за зелената енергия

ВЕИ-инвеститори: Премиерът заблуждава обществото за зелената енергия

Бизнес

|
Пет, 17 Ян 2014г. 16:31ч.
ВЕИ-инвеститори: Премиерът заблуждава обществото за зелената енергия

Премиерът Пламен Орешарски бе обвинен в петък от Българската фотоволтаична асоциация (БФА), че заблуждава обществото с твърденията си за аналогични на въведената от парламента такса от 20 процента върху приходите на слънчевите и вятърните централи такса в половината европейски страни. Организацията също така опровергава министър-председателя, че България вече е достигнала изискваното от ЕК количество зелена енергия в общото потребление. Тя изрази притеснението си от изявленията му, че дори и съдът да отхвърли таксата, правителството ще мисли за други подобни инструменти и че целта на мярката е да се осигурят пари за държавната "Национална електрическа компания" (НЕК).

БФА посочва в свое изявление, че с признанието на Орешарски, че целта на таксата е да може НЕК да продължи да плаща и че оцеляването на компанията било в интерес на цялата енергетика, става ясно, че "таксата, предложена от "Атака" и безпринципно подкрепена от БСП и ДПС, фактически по европейските регламенти се явява държавна помощ за фалиралата НЕК, което е недопустимо и незаконно".

"Задлъжнялостта на НЕК от над 2.6 млд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити", посочва асоциацията.

Тя допълва, че в момента делът на зелената енергия в брутното вътрешно потребление е около 14%, като поставената от България цел е до 2020 г. той да достигне до 20.8%. Според организацията, България все още е твърде далеч от постиженията на другите европейски страни.

Инвеститорите обръщат внимание на това, че възобновяемата енергия е една от трите приоритетни цели до 2030 г. наред с намаляването на парниковите газове и енергийната ефективност., изведени преди дни от Европейския парламент. Данните от Брюксел сочат, че това ще създаде още 560 000 работни места, ще доведе до 500 млрд. евро икономии от внос на изкопаеми горива, пише в становището на БФА.

"С последните си изявления нашето правителството доказа, че води енергийна политика в противоречие с европейската, съзнателно нарушава Конституцията на страната и заблуждава българските граждани. Но още по-тревожно е, че се налагат дискриминационни мерки върху един цял сектор от икономиката, който е инвестирал в нея 3 млрд евро. Липсата на предсказуемост в бизнес средата е фактор, който създава несигурност и отблъсква чуждите инвеститори в момент, когато всяка инвестиция е от решаващо значение за страната, за повишаване на жизнения стандарт и откриването на нови работни места", посочват от асоциацията.

Тя се оплаква още от липса на чуваемост на аргументите на бизнеса, но продължава да е готова да дискутира конструктивно с правителството възможните решения за необходимата наистина оптимизация на енергийната система.

mediapool.bg