Кламер БГ - Бизнес новини: ВАС отхвърли жалбите за обходното трасе на тунела под Шипка

ВАС отхвърли жалбите за обходното трасе на тунела под Шипка

Бизнес

|
Вт, 14 Ян 2014г. 19:51ч.
ВАС отхвърли жалбите за обходното трасе на тунела под Шипка

С едно особено мнение тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите за изграждането на обходното трасе на Габрово, което е първа фаза на тунела под Шипка. Глобалният фонд за дивата природа (WWF) обяви, че ще обжалва решението. Така проектът, който се строи с европейски средства, става рисков за изпълнение и може да загуби европейското финансиране.

Председател на тричленния съдебен състав е съдията Андрей Икономов. Обикновено той председателства състави по ключови екодела като изграждането на втората кабинкова линия на Банско от "Юлен", строежа на АЕЦ "Белене", застрояването на "Камчийски пясъци", които приключват в полза на инвеститорите. Името на Икономов нашумя покрай скандала с евтини парцели в Приморско, придобити от деца и близки на крайно нуждаещи се магистрати от ВАС през 2012 г.

Делото

Жители на Габрово, Глобалният фонд за дивата природа (WWF) и "Дунавко-карпатска програма България" обжалват решението по оценка на въздействие на околната среда (ОВОС). Освен съда екоорганизациите са сезирали и главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия.

Според зелените, избраният вариант на обходен път засяга пет квартала на Габрово и така вместо решение на проблема с трафика през града, той се прехвърля механично от едни жители към други. Те са против избраното трасе, защото то минава и през природен парк "Българка" в една от най-дивите му части - долината на Козята река, обитавана от защитените от закона видове мечка, вълк и рис. На тези основания те искат решението за одобрението на доклада по ОВОС да бъде обявено за незаконосъобразно.

Според пътна агенция трасето не минава през природния парк и са спазени всички екоизисквания. Същото мнение застъпва и Министерството на околната среда.

Делото се точи близо две години. На 9 януари ВАС отхвърля жалбата на природозащитниците и гражданите като неоснователна.

Особено мнение

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдия Диана Добрева, която е докладчик по делото. Нейните аргументи са, че общественото обсъждане на доклада по ОВОС е било проведено проформа. Не е имало разгласяване, а жителите на Габрово не са имали възможност да се запознаят с документите.

Освен това от експертизата на вещите лица, разпитани по делото, категорично е установено, че се навлиза в природен парк "Българка", както и в частни дворове и парцели.

В доклада по ОВОС не се споменава и какви ще са вредните въздействия за околната среда при новото строителство, което ще се изгражда с взривни дейности и ще бъдат отделяни вредни емисии.

Обжалване

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред по-горна инстанция. Катерина Раковска от WWF заяви пред Mediapool, че ще обжалват решението. Според нея да се строят пътища през защитени територии при условие, че има алтернативен маршрут, който се избягва, защото е по-скъп, не е логично.

Спряно строителство

Докато се точеше делото, беше построен първият етап от обхода на Габрово, по който няма спор. Изпълнител на обекта е българският консорциум ПСВТ, в който влизат "Хидрострой", "Пътни строежи" и "Пътинженерингстрой Т".

В очакване на съдебната развръзка пътната агенция спря временно строежа, докато не стане ясно окончателното решение. Това прави проекта изключително рисков за изпълнение заради малкото оставащо време. Той се финансира с европейски средства по оперативна програма "Транспорт", като до края на 2015 г. трябва да приключи строителството на обхода и проектирането на тунела под Шипка.

Междувременно АПИ обяви търга за избор на проектант на тунела под Шипка, като оферти подадоха 11 кандидата.

mediapool.bg