Кламер БГ - Бизнес новини: ВАС окончателно отнеми златната концесия в Радомирско

ВАС окончателно отнеми златната концесия в Радомирско

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 17:56ч.
ВАС окончателно отнеми златната концесия в Радомирско

Върховният Административен Съд (ВАС) окончателно е отменил решение на Министерския съвет от октомври 2011 г. за предоставяне на концесия за добив на златно-сребърни руди от находището „Диканите” в участъка „Вакарелец” в землищата на радомирските села Горна Диканя и Долна Диканя, област Перник, съобщиха от екоорганизацията "За Земята" в четвъртък.

Инвеститорът в проекта е "Голдън бийч прима БГ", която проучва района на радомирските села от седем години, но съдът преценява, че има разминавания между публикуваното решение на правителството за даването на концесията в Държавен вестник и приетия проект на решение. Това извеждало проекта от обсега на задължителната оценка за въздействието му върху околната среда. Това нарушава Закона за опазване на околната среда, смята петчленният състав на съда, който потвърждава решението на тричленката от началото на годината.

Установено е, че при провеждане на процедурата за отдаване на концесия за добив на подземни богатства, са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и материалния закон.

От Инициативния комитет за обявяване на землищата на Горна и Долна Диканя за екологично чист район приветстваха решението на съда.

mediapool.bg