Кламер БГ - Бизнес новини: Бюджетната комисия отхвърли ветото върху Закона за Сметната палата

Бюджетната комисия отхвърли ветото върху Закона за Сметната палата

Бизнес

|
Пон, 14 Апр 2014г. 16:20ч.
Бюджетната комисия отхвърли ветото върху Закона за Сметната палата

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли в понеделник ветото, което бе наложено от президента Росен Плевнелиев върху Закона за Сметната палата миналата седмица.

Тогава държавният глава върна приетия нормативен документ за ново разглеждане с мотива, че се променя цялата същност на палатата и на работата й, което оставя съмнение за партизиране на институцията.

В понеделник 12 депутати от комисията от БСП, ДПС и "Атака" без дебат отхвърлиха ветото. Членовете на ГЕРБ не присъстваха, като предварително обявиха, че не подкрепят закона, вкаран от управляващите в залата.

Във вторник на извънредно заседание върнатият закон трябва да бъде гледан в пленарната зала и вероятно отново ще бъде приет.

Основната поправка в закона предвижда връщането на колективното ръководство на палатата от деветима членове, като досега то е от председател и двама заместници. С влизането в сила на закона сегашното ръководство ще бъде сменено, включително и председателят втори мандат на палатата проф. Валери Димитров.

mediapool.bg